Mustan möykyn purkua. (p)

10.11.2021

➽ Narsistinen ihmissuhde vääristää uhrin minäkuvan, repii tämän itsenäisen ajattelun ja itsetunnon, mitätöi merkityksellisyyden sekä synkistää elämän näköalattomaksi.

➽ Emme siis ole minkä tahansa ikävän asian äärellä, vaan mielenterveyttä, tunne-elämää, spirittiä ja fyysistä terveyttä vammauttavan tragedian uhreja.

➽ Siksi tervehtyminenkin on monisäikeinen prosessi, koska sitä on kuin tyhjän päällä. Sairastuneen identiteetin, olemattoman omanarvontunnon, repivän traumasiteen, monimuotoisen stressihäiriön ja pelottavan surutyön keskellä on johdonmukaista (mutta ei toivottavaa) halvaantua kaaoksen keskelle.

➽ Vaikka käsillä on jäsentelemätön vyyhti, jonka purkaminen vaikuttaa liki mahdottomalta, voi tilannetta auttaa tervehtymisprosessin mieltäminen kaksiosaiseksi. On ongelmien, vaikuttimien ja tapahtumien tiedostamisen vaihe - ja on uudelleen rakentamisen vaihe.

➽ Ennen kuin kykenemme rationaaliseen ajatteluun, on voimaannuttavaa saada tukea vertaisilta ihmisiltä, joilla on narsistisesta ihmissuhteesta samanlaisia vammauttaneita kokemuksia - kun tulee nähdyksi ja ymmärretyksi ehdoitta, ilman pelkoa teilaamisesta, saa helpotusta yksinäisyyteen ja toivottomuuteen.

➽ Tarvitsemme rinnallakulkijoita vakuuttamaan, ettei kyse ole keksitystä tragediasta, vaan oikeista kokemuksista. Yhteys vertaisihmisiin on terapeuttista - se auttaa kestämään shokkivaiheen.

1. ONGELMIEN, VAIKUTTIMIEN JA TAPAHTUMIEN TIEDOSTAMINEN: Tervehtymisen lähtökohtahan on se jäsentelemätön musta möykky, joka tuntuu hallitsevan jokaista ajatusta, tunnetta, valintoja.. Joten tarvitsemme työkaluja voidaksemme pilkkoa ahdistuksen, alistuneen tunnelman ja pelokkaankin olotilamme taustoja. Löytää syy-seuraus-suhteita.


Tässä(kin) kohtaa tieto näyttää voimallisuutensa: kun tiedämme, miksi narsisti rikkoo ihmisiä ja saa siitä sairasta tyydytystä, voimme irrottautua siitä häpeästä ja syyllisyydestä, jonka narsisti on pakottanut uhrinsa sisäistämään. Kyse on loppujen lopuksi hänen tunnevammastaan, jota hän ei voi itsessään sietää - joten hänen on laitettava muut ihmiset sijaiskärsijöiksi. Tästä meille kuulumattomasta häpeä-syyllisyys-moskasta meillä on lupa astua ulos, koska meillä ei ole sen avaamiseen avainta; sehän ei edes liity meihin! Tämä on merkittävä osa sitä mustaa möykkyä, joka tuntuu pusertavan rintalastan paikoiltaan.

Kun ymmärrämme, että narsistin elämä makaa hänen illuusiototuutensa varassa, eli hänellä on vinoutunut kuvitelma olevansa ylivertainen, kiistaton totuudentorvi ja oikeutettu kaikkeen, emme enää ihmettele mitään hänen toimiaan - koska kysehän on ollut kaiken aikaa siitä, että hän pyrkii kiivaasti varmistamaan, että "olen suuri, vahva, aina oikeassa, kaikkeen syytön". TämäKÄÄN ei siis liity uhriin pienimmissäkään määrin. TästäKIN astumme kylmän viileästi ulos.

● Narsistin taktiikka murtaa kanssaihmisiä on löytää uhrien akilleen kantapäät ja alkaa sen jälkeen kairaamaan haavoja entisestään; tämän vuoksi vahvuuksiksikin kokemamme asiat alkavat murtua, eikä voimavaraksi jää enää mitään. Tämä on tuhoamistaktiikka numero tiesmonesko - ei siis johdu meistä, vaan toisen julmuudesta niitata ihmisiä polvilleen voidakseen ylpeillä omalla huikeudellaan.


● Tällaiset tiedonjyväset auttavat meitä ottamaan ison harppauksen etäälle narsistin propagandakoneistosta; jo se on vapauttava tunne, vaikka vaurio ei ole sillä taputeltu. Mutta se on oleellinen infopaketti, jotta voimme nimetä oman kipuilumme lähteet. Tästä seuraa tämä: "koska narsisti toimii tuosta vihan ja kateuden kyllästämästä ajatusmaailmasta käsin, on selviö, että ympäristö murtuu". Ympärillä olevat ihmiset eivät ole syyllisiä narsistin käyttämään pahoinpitelyyn. Häpeä ja syyllisyys ovat hänen sismpänsä taakkoja.


2. UUDELLEEN RAKENTAMINEN: Kun saamme tuon narsistin aiheuttaman jätteen ravisteltua pois omasta ajatusmaailmastamme ja ymmärrettyä, että olemme olleet vankina narsistin valhemaailmassa, eivät narsistin touhut jaksa enää kiinnostaa. Hänen vammansa eivät ole alunperin meidän vammoja - mutta narsisti on kyllä vammauttanut meidät monin tavoin painaessaan omat heikkoutensa kannettavaksemme. Tuon sisimmässä olevan traumamme avain ei tule koskaan löytymään narsistin taskusta, hänen kanssaan omien traumojen käsitteleminen ei tule koskaan onnistumaan, vaan on ennemminkin riskitilanne ryhtyä kertomaan omia tuntojaan ja kuvitella, että saisi narsistilta myönnytyksiä ja empatiaa; itse asiassa tunnustamalla narsistille suhteen jälkeen asioita, jotka uhri kokee menneen rikki, annamme narsistille vain uusia täsmäiskuaseita, jolloin viimeisetkin palaset itsestämme menevät säpäleiksi.


● Tervehtyminen ei siis ala ulkopuoleltamme, vaan sisältämme. Ainoa, johon meillä on mahdollisuus ja velvollisuus vaikuttaa, on oma elämämme. Se on alussa jopa pelottava ajatus, koska mielen ja tunne-elämän sidos sadistiin on muodostunut niin vahvaksi rakenteeksi meissä, että ilman tietoa, mihin sitten nojaudun, ellen tähän narsistin kanssa syntyneeseen minään, suorastaan kuristaa kurkkua.

● Tämä on vaativa tilanne uhrille, joten älä säikähdä sitä. Siksi vertaisten ihmisten ympärilläolo, kriisikeskustelut, lyhytterapiat sekä tieto väärästä häpeästä ja syyllisyydestä vapautumisesta - ja (voimien palautuessa) psykoterapia ovat keskiössä. Tässä kohtaa narsismitietous ei pelaa enää suurta roolia - vaan on aika opetella ottamaan yhteyttä omaan sisimpään, jotta voimme purkaa oman traumamme anatomiaa. Ja lajittelemaan toisten ihmisten projisoimat (siirtämät/heijastamat) väärät uskomukset itsestämme pois - ja toisaalta meidän oma faktuaalinen keskeneräisyys, joka on se korjaamisen kohde.

● Tuolle korjaamiselle on oleellista antaa tilaa, ettei ampaise uuteen suhteeseen tervehtymisen toivossa. Tässä kohtaa on syytä keskittyä oman itseään kohtaan haitallisten kaavojen kierteen katkaisemiseen, ettemme tukeudu aikaisemmin tuttuun keinoon saada väliaikainen uuden ihmissuhteen suoma laastari sisimmän syviin haavoihin, vaan että kasvamme aikuisuuteen, mikä merkitsee itsetuntemusta, vahvuuksien ja heikkouksien sanoittamista, terveiden rajojen asettamista ja rakkaudennälän kohdentamisten lopettamista toisiin ihmisiin. Vaan vakuuttumista siitä, että olen tällaisenani, inhimillisenä, keskeneräisenä aivan yhtä arvokas kuin muutkin, minulla on oikeuteni, reviirini ja silloin myöskin levollisuutta kohdata ulkoapäin tulevia kyseenalaistamisia, mutta myös vastaanottaa aitoja hyvyyden tekoja.

❧ Kaksi täysin mahdollista askelta siis. Rehellistä työstämistä, mutta ei niin sekavaa lainkaan kuin me kuvittelemme! Kerrattuna sanottuna: tiedon kautta ongelmien, vaikuttimien ja tapahtumien tiedostamista ja sen kautta siirtymistä tutustumaan omaan minään arvokkaana, tärkeänä, rakastettavana. ❐
____________________________________________

➤ Voit kuunnella tämän blogin podcastina 'Narsisti vs. Minä' -kanavalla TÄÄLLÄ >>

🔸 Nämä 'Narsisti vs. Minä' -kanavan (Youtube) esimerkkivideot saattavat kiinnostaa:

Narsistin uhrin 4 vahingollista minäkuvaa. >>  
Narsistin uhri & luopumisen tuska ja toivo. >>
Kun narsistin uhrilla ei ole tilaa olla inhimillinen ihminen.. >>
Miksi narsistinen ihmissuhde on niin musertava? >>
Narsistin uhri & tunteiden vuoristorata. >>
Narsistin uhri & C-PTSD. >>
Narsistin uhrin viha ja kostonhimo. (C-PTSD:n oire) >>
Kuinka narsistin uhri voi tulla toimeen oman vihansa kanssa? >>
Narsistin uhri & surutyö. >>
Miksi narsistin uhrin toipuminen kestää niin kauan? >>
"Kuinka katkaisen traumasiteeni narsistiin?" >> 
Narsistin väkivalta on HÄPEÄllistä! (käytössä 3 erilaista häpeää) >>
Narsistin imurointi = traumasiteen kivijalka. >>
"Älä sano näitä 4 sanaa narsistille!" >>
Narsistin uhri & 'häpeän monet kasvot'. >>
"En toivu narsistista, vaan traumoistani!" >>


◈ Löydät kaikki videot TÄÄLTÄ >>
◈ Löydät FB-sivuston TÄÄLTÄ >> 

Blogin kuva: @sanaanmazhar @pexels