Narsismi-info

Vaikka narsisti vaikuttaa mahtipontiselta, vahvalta, itsevarmalta, korkeamoraaliselta ja/tai itseriittoiselta, on kuoren takana paljon henkisiä haavoja, epävarmuutta, rakkaudennälkää ja hylätyksi tulemisen kammoa.

Vaikka narsistin uhria ei narsistin empatiseeraminen kiinnostakaan,
on silti tärkeä ymmärtää narsistin anatomiaa, jotta yhtälö alkaa valjeta;
kun näkee narsistin pelokkuuden ja oivaltaa, mistä kovuus kumpuaa,
voi ottaa mielen- ja tunnetason etäisyyttä pahantekijäänsä,
mikä puolestaan on oleellinen osa narsismi-tragediasta toipuv
alle.
» Nar
sismi-aiheeseen liittyvien videoiden suorat linkit löydät tämän sivun alaosasta. «


Narsistin fantasiaminä. 

Narsisti on mennyt rikki jo elämänsä alkumetreillä. Hän ei ole saanut kokea johdonmukaista rakkautta siten, että voisi aikuisenakaan kokea olevansa rakastettu ja hyväksytty sellaisenaan. Häneltä on joko vaadittu liikaa tai ei vaadittu mitään - jolloin hän ei tiedä, mihin itse päättyy ja toinen ihminen alkaa. Siksi hänen on mahdotonta kunnioittaa kenenkään rajoja.

Hänellä ei siis ole rahkeita kohdata omia heikkouksiaan ja pienuuttaan, joten hän on kehittänyt itselleen illuusiominäkuvan: "Olen kaiken yläpuolella, mikään inhimillinen ei koske minua, olen Telluksen napa".

Tämä identiteetti on kuin korttitalo, minkä vuoksi narsistilla on vahva muiden ihmisten kontrolloimisen pakkomielle, voidakseen siis varmistua, ettei hänen fantasiaansa horjuteta.

Narsisti on niin sanottu epäpersoona. Hän on mittatilausihminen tilanteiden mukaan siten, että se palvelee hänen päämääräänsä, joka syvimmiltään on aina fantasiaminän keinotekoinen pönkitys. Häntä ei voi rakastaa ehjäksi.


Addiktionsa vanki.

Vaikka narsistin onnistuu usein luomaan itsestään mielikuvan, että hän on itsenäinen ja vahvalla itsetunnolla varustettu, on hän sisimmässään hylätty, masentunut lapsi, joka kokee itsestään epävarmuutta, häpeää ja syyllisyyttä.

Koska yhteys tähän lapseen ei koskaan saanut kasvaa normaaliksi, voi narsisti näyttäytyä valheellisesti määrätietoisena ja järkähtämättömänä, jopa tasapainoisen oloisena empaatikkona, jos tilanne hänen mielestään niin vaatii.  

Todellisuudessa hän on epätoivoisen riippuvainen toisista ihmisistä todistaakseen näiden avustuksella, näiden rajoja väkivaltaisesti polkien, olevansa fantasiaminänsä kokoinen.

Voidakseen kokea olevansa ylimaallisen suuri
, vahva, aina oikeassa ja kaikkeen syytön hänen täytyy osoittaa, että muut ihmiset ovat pieniä, heikkoja, aina väärässä ja kaikkeen syyllisiä. Tällä tavoin hän projisoi eli heijastaa omaa muurin taakse koteloitunutta minäänsä toisiin ihmisiin saaden nämä sijaiskärsijöiksi kantamaan hänen henkilökohtaista taakkaansa. Narsistille elämä on jatkuvaa kilpailua ja oikeudenkäyntiä, jossa hänen täytyy voittaa.

Hänelle muut ihmiset ovat siis käyttöesineitä illuusioidentiteettinsä tukemiseen - eli narsistisia lähteitä. Ilman näitä lähteitä narsisti näivettyisi, lakkaisi olemasta. Narsistiset lähteet ovat hänelle elinehto. Voidakseen puolustaa illuusiotaan henkeen ja vereen narsisti jatkaa ihmisten käyttämistä; kun yhdestä on impattu kaikki hyödyllinen irti, narsisti siirtyy seuraavan uhrinsa lähteelle. Haavoittuvaisella piilonarsistilla (ks. alla) voi olla jopa pelottavan tuntuinen pakkomielle pitää sama lähde lähellään.

Narsisti ei ole aidosti itsevarma, vaan surullisen addiktoitunut
- ei kuitenkaan ihmisiin vaan siis näiden lähteisiin. Hän on oman fantasiakuvansa vanki koko elämänsä. Hän ei voi edes teoriassa nähdä omaa tilaansa sairaaksi. Yleisesti käytetty määritelmä 'narsismista kärsivä ihminen' ei siis kuvaa narsistia itseään, vaan hänen narsismistaan kärsivät ne ihmiset, jotka narsistin tielle osuvat.


Henkisesti uhmaikäinen.

Narsistilla on kaksi aitoa tunnetta: viha ja kateus. Tämä siksi, että hän on henkisesti ja tunnemaailmaltaan kuin muutaman vuoden ikäinen uhmaikäinen lapsi.

Tässä vertailuksi
vanhempien luonnehdintoja uhmaikäisestä lapsesta:

❖ "Sotaa oli kaikesta. Milloin ei puettu vaatteita, koska väri ei ollut violetti, milloin paiskattiin puurot lattialle, koska maku ei ollut sokerinen. Kamalinta­ oli ne huutokohtaukset, joihin ei vaan auttanut mikään. Kokeilin sylittää, lohduttaa, olla läsnä ja puhua, puhua.. Mikään ei auttanut."

❖ "Arkemme on yhtä taistelua ja vääntämistä, tänään ensimmäiset huudot huudettiin aamuseiskalta heti heräämisen jälkeen. Mikään ei suju, ei mikään. Hän on pahalla­ tuulella 95 % ajasta­."
❖ "Hän osaa tehdä asioista niin kovin dramaattisia..!"
❖ "Esimerkiksi ulos lähtö on yhtä katkeamatonta itkupotkuraivarihuutoa. Kun sitten saan lapsen ahdettua haalareihinsa ja luovutan hänet puistotädin huomaan, lapsesta kuoriutuu kuin taikaiskusta mitä rakastettavin ja aurinkoisin, joka hurmaa kiltteydellään ja leikkisyydellään."
❖ "Uhmaikä alkoi syömisen kanssa tappelulla, ja siitä se paheni ja sai uusia muotoja. Pian raivareita oli joka ikinen päivä vähintään yksi kaiken muun kiukuttelun lisäksi. Muutaman kerran piilouduin saunaan, kaapin taakse jne. riehuvaa uhmaikäistä pakoon."

Nämä uhmäikäisen lapsen kuvaukset tosielämästä sopivat selittämään
, miksi narsistin toiminnassa ei näytä olevan mitään järkeä, tolkkua eikä logiikkaa. Aikuisen narsistin, kuten ei uhmaikäisenkään, ajatuksena ei ole edes pyrkiä järkeen, tolkkuun tai logiikkaan, vaan päinvastoin kaaoksen kautta ainoastaan uhmaamaan toisten ihmisten rajoja eli kokeilemaan, kuinka pitkälle toisen tontille voi kävellä. Tavoite on jyrätä toisten tahto ja saada oma tahto läpi keinolla millä hyvänsä: raivoamalla, pillittämällä, nimittelemällä, rikkomalla, syyllistämällä, häpäisemällä, mököttämällä..

Sanotaan, että uhmaikä ei ole täyttänyt tehtäväänsä silloin, kun lapselle jää epäselväksi, mihin hänen valtuutensa riittävät, ja mikä on hänen vastuunsa. Tästä narsisti on selkeä esimerkki. Tapahtuu tämä: jos uhmaikäinen lapsi saa päättää kaiken, hän kuvittelee itsensä maailman mahtaajaksi, ja tämä jää hänen pysyväksi ajatusmallikseen.

HUOM!
Myös lapsen oman tahdon täydellinen nujertaminen voi saada aikaiseksi vastareaktiona saman illuusiominän.


Tämän kaiken seurauksena ihmisellä on siis aikuisenakin käytössään vain viha ja kateus.

Vihamielisyys siksi, että se on tehokas tapa saada tahtonsa läpi, suojata sisimmän kaltoinkohdeltua masentunutta lasta sekä kerätä kaikki huomio - ja kateus sen vuoksi, että narsisti on vakuuttunut: "Jos jollakulla on jotakin, jota minulla ei ole, se on minulta pois".

Ikääntyessään narsisti ei 'kasva ihmisenä' eivätkä 'kulmat hioudu', vaan päinvastoin hänestä tulee entistäkin 'uhmaikäisempi'. Tämä siksi, että hänen on äärimmäisen vaikea hyväksyä ikääntymisen tuomia merkkejä itsessään, sillä heikkoudet ja rajallisuus kuvottavat häntä. Siksi kanssaihmiset on saatava nujerrettua vieläkin mitättömämmiksi, jotta narsistin omat iän vaikuttamat muutokset jäävät sivuun.

Huomioitavaaa on sekin, että iän myötä muut ihmiset alkavat nähdä narsistin läpi, jolloin epätotuuksien myyminen vaikeutuu. Narsisti hankkii ikääntyessään usein nuorempia ihmisiä ympärilleen voidakseen A.) vahvistaa illuusiota omasta nuorekkuudestaan sekä B.) saada vietyä valheellisuutensa läpi helpommin, sillä usein nuoremmat ihmiset eivät vielä narsistin epäaitoutta osaa sellaiseksi tulkita.


Salaliittoteoreetikko.

Narsistin korttitalo-fantasia-illuusio-minäkuvasta juontuu narsistin salaliittoteoria; hän on vakuuttunut, että hetkenä minä hyvänsä joku koettaa 'puukottaa häntä selkään', kyseenalaistaa hänen identiteettiään ja ylivertaisuuttaan. Ja koska narsistille rakkaus tarkoittaa 'pelkoa tulla hylätyksi', on hän sen vuoksi taipuvainen uskomaan, että on vain ajan kysymys, milloin hänet hylätään. Sen vuoksi hän haluaa olla askeleen edellä eli se, joka 'iskee tai hylkää ensin'.

Narsistia ohjaa siis ajatus, että muiden ihmisten motiivit ovat aina pahoja; kaikki ihmiset ovat narsistille lähtökohtaisesti vastustajia ja vihollisia. Tähän vaikuttaa sekin, että hän on itse omatunnottomana valmis olemaan 'paha' kenelle vaan milloin vaan.

Salaliittoteoria selkäänpuukotuksesta ja varmasta hylkäämisestä merkitsee sitä, että narsistilla on voimakas tarve pitää kaikki kontrollissaan: ihmiset, asiat ja tilanteet. Sillä tavoin hän ajattelee voivansa hyökätä ennen kuin tulee hyökätyksi - ja jotta voi ennakoiden 'lyödä muille luun kurkkuun'.

Salaliittoteoria selittää muun muassa:
◈ miksi narsistin kommentit tulevat kuin puskista ja/tai ovat sekavaa sanasalaattia.
◈ miksi narsistin uhri on todellisuudentajunsa kanssa heikoilla: koska narsisti esittää todellisuuden valheena ja päinvastoin.
◈ miksi yhteiselo/yhteistyö on narsistin kanssa jännitteistä ➜ uhrin elämä on kuin kananmunankuorilla kävelyä.
◈ miksi narsisti ei voi muuttua (yksi syy): vainoharhaisuus on hänellä niin 'rakenteissa'; hän on luonut selviytymisstrategiansa niin vallitsevaksi, että struktuurin muuttaminen on mahdotonta.
◈ miksi narsisti ei voi sietää, että uhri onnistui jossain asiassa; koska se vahvistaa tämän identiteettiä ja itsetuntoa, mikä tekee hänestä narsistille uhkakuvan.
◈ miksi narsisti väsyttää, uuvuttaa ja mitätöi uhriaan järjestelmällisesti.
◈ miksi narsisti nauttii uhrinsa syyllistämisestä ja häpeän tuottamisesta ➜ näin hän tekee uhrin heikoksi.

◈ miksi narsisti ei paljasta itseään kenellekään, eikä päästä ketään lähelleen ➜ jotta kukaan ei voi käyttää hänen heikkouksia häntä vastaan.
◈ miksi narsisti satsaa julkisivuun; näin hän saa ihmiset uskomaan hänen luomaansa valheelliseen mielikuvaan.
◈ miksi narsisti kerää ympärilleen niin sanotun hovin eli ihmisiä, jotka haluavat miellyttää häntä ja jotka suostuvat tiedostaen tai tiedostamattaan narsistin 'käytettäviksi'.


Manipulaatiotaktiikoita.

◈ Rakkauspommitus - suhteen alun valheellisen sielunkumppanuusilluusion ja uniikin ME-hengen luominen; uhrin jalustalle nostaminen eli niin sanottu eheyttäminen, 'kerran elämässä' -rakkauden tai -ystävyyden tai -kumppanuuden maalailu ➜ jotta uhri sitoutuu.

◈ Musta empatia - narsisti esiintyy ymmärtäväisenä ja tunneälykkäänä sekä kertoo tunteisiin vetoavia tarinoita menneisyydestään laukaistakseen uhrissaan empatiaa, rakkautta ja sitoutumista.

◈ Imurointi - rakkauspommituksen uusintaa suhteen edetessä; sovinnon kautta 'taivaaseen', jotta uhri yhä uskoo suhteeseen.

◈ 3. persoona
- narsisti tuo keskusteluihin 3. persoonia tukemaan hänen valheitaan ja näkemyksiään sekä saadakseen uhrinsa vertaamaan itseään muihin siten, että kokee alemmuutta tms.

◈ Gaslighting
- todellisuudentajun rikkomista eli muun muassa sanasalaatilla narsisti saa uhrinsa sekaisin siitä, mitä tapahtui, kuka sanoi tai teki, kuka ei sanonut tai tehnyt ➜ tämä tekee uhrin vastustuskyvyttömäksi, menettämään yhteyden itseen ja kokemaan hänelle kuulumatonta häpeää ja syyllisyyttä.

◈ 'Uhrin oma valinta'
- narsisti taituroi uhrinsa tekemään valintoja itse narsistin eduksi kuten satsaamaan suhteeseen henkisesti, taloudellisesti, romanttisesti, ajallisesti.. Ja luopumaan omista ajatuksista, toiveista, tarpeista, persoonastaan, jotta narsisti on tyytyväinen.

◈ Traumakierre & traumaside
- 'taivaan', 'helvetin' ja sovinnon (imurointi) vuorottelua siten, että uhri uskoo sovinnon/taivaan myötä suhteen mahdollisuuksiin ja sietää siksi myös helvettiä; näin traumakierteellä on synnytetty traumaside, joka pitää suhteessa aivan liian kauan ja 'pakottaa' palaamaan siihen uudelleen. Alun vahva tunneside on siis muuttunut traumasiteeksi, joka ei ole rakkautta vaan addiktio. (vrt. Tukholma-syndrooma)


Ei empatiaa - ei omaatuntoa.

Psykoterapeutti Heikki Honkamäki on sanonut osuvasti ja kuvaavasti: "Narsistilla on omantunnon kohdalla reikä". Narsismi kulminoituu juuri omatunnottomuuteen ja empatian puuttumiseen: kun mikään ei pidättele, on jälki sen mukaista.

Uhmaikäisen tunne- ja ajatusmaailmalla varustettu narsisti ei kykene asettautumaan toisen saappaisiin; empatia ei kuulu hänen komponentteihinsa - eikä hänellä ole aitoon empatiaan ja omatunnolliseen toimintaan edes motivaatiota, koska omatunnottomana hän saa, mitä haluaa: hän pystyy aiheuttamaan kärsimystä, voi kontrolloida tilanteita ja ihmisiä, saa valtaa ja voi ohjailla ympäristöä mielensä mukaan. Tai näin hän sen ajattelee, ja valitettavasti usein onnistuukin.

Narsisti pelaa niin sanotulla kaksoisstandardilla: hän tietää, mitä ovat yleiset säännöt, arvot ja moraalikäsitykset, mutta ne eivät hänen mielestään kosketa häntä. Hän siis laittaa muut ihmiset toteuttamaan yleisiä sääntöjä, mutta itse toimii aivan omilla periaatteillaan. Tämäkin on yksi gaslighting-manipulaation muoto.


Narsistikategorointia.

Narsistit mielletään usein selkeämmin havaittaviksi ilminarsisteiksi,
mutta yhtä todellinen ja kavala, ellei kavalampi, on piilonarsisti.

Narsistien tarkemman kategoroinnin etu on auttaa narsistin uhreja
tunnistamaan pahantekijä narsistiksi etenkin n
iissä tapauksissa,
joissa narsistiksi epäilty ei näytä täyttävän ilm
inarsistin mittaa.

Alla olevat luokitukset eivät ole diagnosointikategorioita, vaan luonnehdintakategorioita.
Narsistit voivat sujuvasti liikkua itselleen epätyypillisissäkin maastoissa, mutta heidän päälinjansa ovat havaittavissa.

❖ 'Narsisti vs. Minä' -kanavalla ja -sivustoilla on käytössä amerikkalaisen psykoterapeutin Les Carterin kategorointi, jonka mukaan narsistit voidaan jakaa kahteen tyyppiin: ilminarsisteihin (overt narcissist) ja piilonarsisteihin (covert narcissist), ja nämä vielä seitsemään eri tyyppiin. Huomioithan edelleen, että kyse on luonnehdinnoista - narsisti voi siis hetkellisesti ottaa käyttöön toisen kategorian keinot, mutta palaa pian itselleen tyypillisiin painotuksiinsa.

Ilminarsisteissa on viisi painotuskategoriaa:
1.) Statushakuinen, kerskatyyppinen
2.) 'Kaikkeen oikeutettu', statushakuisen matalaprofiilisempi pikkuserkku
3.) Paha, julma eli avoimen aggressiivinen ja jopa sadistinen
4.) Kontrollifriikki, sääntöorientoitunut
5.) "Minä tiedän kaiken" -tyyppinen

Ilminarsisti esimerkiksi:
► on aggressiivisesti itsekeskeinen.
► on kuin susi susien vaatteissa.
► panostaa ulkonäköön, materiaan ja asemaan.
► omaa optimistisen asenteen, joka kumpuaa "Mitä voin saada lisää?" -mentaliteetista.
► pitää kiinni johtajuusaseman vaatimuksesta, hänelle dominointi on peruskauraa.
► omaa voimakkaan itsekontrollin.
► voi olla niin sanotusti väsymätön, sillä paksunahkaisuus merkitsee sitä, että hänessä ei ole tai on vähän 'väsyviä komponentteja'.
► on voimakkaasti taipuvainen ruumiillisen väkivallan käyttöön (verrattuna piilonarsistiin).
► on kylmäkiskoinen, etäinen, pinnallinen.
► kehuu suhteen alussa kumppanin ulkonäköä, taloudellista asemaa, menestystä ja/tai omaisuutta.
► vaihtaa kumppania usein, hänelle uskottomuus on tapa.
HUOM! Kaikki piirteet eivät ole kaikissa ilminarsisteissa, vaan luettelo koostuu esimerkeistä. Lista ei ole tyhjentävä.

Piilonarsisteissa on
1.) niin sanotun peruspiilonarsistin lisäksi
2.) erityisen herkkähipiäinen niin sanottu haavoittuvainen piilonarsisti.

Piilonarsistille on tyypillistä esimerkiksi:
► matala profiili (ilminarsistiin verrattuna), jopa huomaamattomuus, sivusta seuraaminen: 'ei pidä itsestään meteliä'.
► olla kuin susi lampaiden vaatteissa.
► pessimistinen asenne, joka kumpuaa "Mitä voin menettää?" -mentaliteetista.
► passiivisaggressiivisuus: runsaassa käytössä sanaton väkivalta, uhriutuminen ja syyllistäminen.
► voimakas epävarmuus, koska herkkähipiäisenä aistii häpeän läsnäolon, minkä vuoksi väsymys/laiskuus on yleistä.
► taipumus addiktioihin, jopa itsetuhoisuuteen.
► synnyttää mielikuvan sympaattisesta, lämminhenkisestä ja syvällisestä sielunkumppanista.
► esittää olevansa korkeamoraalinen: painottaa vapaaehtoistyötä, auttamista, luonnonsuojelua jne.
► olla manipulaatiomestari.
► kehua suhteen alussa kumppanin näkemyksiä, arvomaailmaa, persoonaa, 'sisäistä kauneutta'.
► ylläpitää pitkäänkin mielikuvaa siitä, että hän on 'normaali'.
► ripustautua epätoivoisesti kumppaniin.
HUOM! Kaikki piirteet eivät ole kaikissa piilonarsisteissa, vaan luettelo koostuu esimerkeistä. Lista ei ole tyhjentävä.

❖ Kaikkien kategorioiden narsisteja yhdistää muun muassa omatunnottomuus, empatian puute, viha ja kateus, salaliittoteoria, illuusiominä sekä ihmisten käyttäminen narsistisina lähteinä. ❐



► KAIKKI ' Narsisti vs. Minä' -kanavan videot
löydät soittolistoina
TÄÄLTÄ >> 

Kuvat: @pixabay @eyeball @mikhailnilov @timamiroshnichenko @paveldanilyuk @ @pexels