Voimaa uskosta.

❖ Sisäisen eheytymiseni ja uuden minäni rakentamisessa on minulle henkilökohtaisesti ollut merkittävimmässä roolissa aikuisuuden usko Jumalaan, sillä Hänen Sanansa kautta olen saanut oppia, mitä tarkoittavat Raamatun sanat 'Totuus on tekevä teidät vapaiksi'. (Joh. 8:32)

❖ Jokin aika sitten kipuilin omaa kykenemättömyyttäni armahtaa narsisteja mielessäni ja sydämessäni, jolloin rukoilin, että Jumala auttaisi minua, koska tilanne 'söi naista'.

❖ Mitä tapahtui? Siinä iltahetkessä sain sydämelleni yhden ainoan sanan: olemattomuus. Hetken löi tyhjää, mutta pian ymmärsin, miten tuo yksi sana selitti omaa elämääni vaahtosammuttimen kokoisesta tähän päivään saakka; miten olematon minäni olikaan ollut - ja mitä kaikkea se oli tiedostamattani saanut minut tekemään/valitsemaan! Olematon ei merkitse vain näkymätöntä, vaan sitä, että en kokenut olevani oikeutettu olemaan olemassa.

❖ Silloin käsitin, miksi olin kantanut jo lapsuudesta saakka sisälläni 'sinisyyttä', miksi olin ollut niin masentunut, miksi sairastin anoreksian, miksi olin niin tarvitseva ihmissuhteissani, miksi olin ollut niin kova miellyttämään ja joustamaan, miksi en voinut kokea lapsuuteni ja nuoruuteni uskoa eheyttävänä, miksi luovuin Jumalasta kahdeksi vuosikymmeneksi - ja miksi olin rikkonut läheisiäni edes tajuamatta sitä! Terapiassanikin pääsin aivan uusille uomille, kun aikamatkasin mielessäni elämäni alkumetreille tunnistamaan kipuni syntymekanismit. Kun tämän olematon-sanan kautta sain ymmärrystä omista vaurioistani ja osasin sitä myöten antaa itselleni anteeksi, tajusin voivani armahtaa myös narsisteja, koska hekin ovat omien vaurioidensa vuoksi sisimmiltään olemattomia. Meillä on vain ollut eri keinot selviytyä tuon trauman kanssa. Mutta ongelman ydin on sama.

❖ Itselleni tämä oli konkreettinen kokemus siitä, kuinka Jumala eheyttää ja opettaa, mitä armo on. Aikaisemmin en tuon olemattomuuteni vuoksi ollut osannut vastaanottaa Jumalan rakkautta, siksi tuo rukoushetki oli niin käänteentekevä toipumisprosessissani. Totuus itsestäni kyvykkäänä pahaan, totuus ihmisestä raadollisena ja jopa halukkaana pahaan sekä totuus Jumalasta ehdottoman rakkauden lähteenä ovat antaneet minuudelleni aivan uudenlaiset lähtökohdat käsitellä kipujani, kohdata arjen kuvioita ja luottaa omaan merkityksellisyyteeni.

❖ Jumalan rakkaus on auttanut minuuteni palaamaan niin sanotusti tehdasasetuksille: olen tärkeä, arvokas, rakastettu. Mistä tiedän? Siitä, että Jumala suurella isänsydänrakkaudellaan uhrasi oman Poikansa, jotta minä 1.) olemattomuuksieni kanssa saan täydellistä vertaistukea; Jeesus*) sai tuta, mitä on mielen, sielun ja kehon tason tuska, sillä Hän oli niin hakattu, ruoskittu ja kidutettu, että ihmiset kääntyivät poispäin katsomasta Hänen rikkirevittyä olemustaan - ja Via Dolorosan päätteeksi syleksitty, halveksittu ja pilkattu Jeesus iskettiin rautanauloilla ristinpuuhun! Hänen kärsimyksensä kulminoitui siihen, että Isä Jumalakin kääntyi pois - siksi Hän huusi: 'Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?".

❖ Miksi tällainen järkyttävä tragedia piti tapahtua - ja miten se minuun liittyy? Jeesus suostui tuohon kaikkeen siksi, että Jumala on oikeudenmukainen. Mitä tämä tarkoittaa? Sitä, että absoluuttisen pyhä Jumala ei voi olla missään yhteydessä syntiseen ihmiseen - mutta voidakseen saada tuon rakkaudellisen yhteyden takaisin, Hän tuli Pojassaan ihmiseksi 2.) antamaan täydellisen uhrin minunkin puolestani, että minä välttyisin ikuiselta kuolemalta, jonka syntisyydelläni ansaitsisin! Kyse on siis sijaiskärsimyksestä, lunastuksesta, ja sen vuoksi minun ei tarvitse enää kokea, että tulisin syyllisyyteni vuoksi pyhän Jumalan hylkäämäksi.

❖ En siis todellakaan ole olematon, vaan suorastaan Jumalan silmäterä! Syntisyyden näkeminen itsessäni ei enää pelota, vaan se on mahdollista juuri siksi, että repaleisuuteni ja epätäydellisyyteni eivät enää määrittele minua, eikä minun tarvitse puolustella, selitellä eikä vakuutella tärkeyttäni, koska olen armahdettu, kultaakin kallisarvoisempi. Täydellisen rakkauden ilmapiirissä totuus tekee vapaaksi!


❖ Paitsi että usko Jumalaan on itselleni siis voimavara ja armon lähde tähän elämään - antaa se samalla iäisyysnäkökulman, sillä ylösnoussut Jeesus viitoitti tien ikuiseen elämään heille, jotka ottavat vastaan tuon armon.
"Iloitkaa siitä, että teidän nimenne ovat kirjoitettuina taivaissa." (Luuk. 10:20)

"Särjettyä ruokoa hän ei muserra, ja suitsevaista kynttilänsydäntä hän ei sammuta." (Jesaja 42:3)
"Sillä katso, minä luon uudet taivaat ja uuden maan. Entisiä ei enää muisteta, eivätkä ne enää ajatukseen astu; vaan te saatte iloita ja riemuita iankaikkisesti siitä, mitä minä luon." (Jesaja 65:17,18) ♥

*) Koska nykyisin puhutaan paljon jumalasta, jumaluudesta ja Jeesuksestakin henkioppaana, profeettana tai hyvänä opettajana, haluan täsmentää, että puhun uskosta nimenomaan siihen Jumalaan, joka tuli Pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa kärsimään ihmisten puolesta; Jeesus voitti kuoleman nousemalla ylös, joten Hän elää. Jeesuksen alkuperäiskielinen nimi on Jeshua, joka tarkoittaa 'Herra pelastaa'.