Äitikultafarssi.

11.08.2021

▶ Katselin jokin aika sitten oheisen vanhan 'Äitikulta' -elokuvan, joka on tositapahtumiin perustuva "hur­ja ja gro­tes­ki ku­vaus elo­ku­vatäh­ti Joan Craw­for­din elämästä uran hii­vut­tua" (esittelyteksti); hän adoptoi itselleen julkisivuksi lapsia, jotka traumatisoituvat narsistiäitinsä kohtelussa.

▶ Jossain arvostelussa elokuvaa moitittiin yliampuvaksi ja epätodelliseksi - minkä ymmärrän äärimmäisen hyvin, sillä sellaista se narsistin kanssa eläminen on: tapahtumat menevät niin yli hilseen, että tarinat tuntuvat keksityiltä, sisältävän isostikin lapinlisää. Siksi toisekseen, se kaikki henkinen, ruumiillinen, tunne-elämän ja spiritin tason pahoinpitely on kuvattava elokuvassa 'groteskisti', jotta uhrin asema valkenee.

▶ Mutta narsistin uhri tietää, kuinka totta tuo kaikki on. Narsisti on niin taitava traumasiteen luomisessa, että hän saa sitoutettua uhrit itseensä niin lujaan, ettei pois pääseminen tunnu edes mahdolliselta, sillä narsistin toimesta omaa itseä ei uhrilla enää ole. Tai jos lapsesta on kyse: omaa minää ei ole edes kasvanut, joten sidos voi pitää otteessaan aikuisenakin.

▶ Ei ole ihme, että lujassa traumasiteessä oleva uskoo päivään, jolloin voisi olla narsistin silmissä jälleen tai edes kerran rakastettava - ja sen vuoksi suostuu käsittämättömään helvettiin.

▶ Manipulaation, julkisivukikkailun ja monen tason väkivallan avulla narsisti saa uhrinsa itsekin epäilemään omaa todellisuudentajuaan, mikä pitää toksisessa suhteessa aivan liian pitkään - myös eriytyminen omasta narsistivanhemmasta on enemmän kuin haastavaa.

▶ On siis perusteltua korostaa kerta toisen jälkeen, kuinka terapeuttista vertaistuki on, sillä tapahtumat narsistin kanssa ovat todellakin niin 'yliampuvia ja epätodellisia', että on mahdotonta tulla ymmärretyksi sellaisten ihmisten seurassa, joilla ei ole mihinkään vastaavaan mitään kosketuspintaa.

▶ Vakuutan: kokemuksesi ovat totta, kaikessa hulluudessaankin ne ovat totta. Narsismi on olemassa. Et ole ylireagoinut, etkä keksinyt kokemuksiasi hatusta. Olet uhri. Kerro siitä kaltaisillesi, tule nähdyksi, kuulluksi, ymmärretyksi, jotta pääset tervehtymisen tielle. ❐

____________________________________________ 


◈ Löydät kaikki videot TÄÄLTÄ >>
◈ Löydät FB-sivuston TÄÄLTÄ >>   
Blogin kuva: kuva Äitikulta-DVD:n kannesta