Älä tee kahvihuonelehtien narsistipikatestejä! (p)

22.02.2023

📌 Olen pohtinut Youtube-kanavallani narsismia, narsistin ajatusmaailmaa ja uhrin kokemuksia liki 240 videon verran (tilanne 22.2.2023) - ja aina vain riittää näkökulmia, tietenkin. Olen koettanut tarjota infoa, joiden pohjalta voimme itse kukin punnita, josko elämäämme tyrannisoiva ihminen voisi olla narsisti. Tämä ei ole helppo rasti itselleni sisällöntuottajana eikä katsojalle ja kuuntelijalle, sillä narsismia ei voi koskaan purkittaa tyhjentävästi, jotta voisimme olla 200%:sti varmoja, onko pahantekijämme sielunmaailmaltaan narsisti.

📌 Tämän vuoksi koen, että helpot niin sanotut narsistitestit tyyliin "tällä yksinkertaisella kysymyksellä selvität, onko kumppanisi narsisti", ovat erittäin vaarallisia.

❖ VAARALLISIA SIKSI, että meidän ei pidä kuvitella narsismia niin simppeliksi ongelmatiikaksi, että se olisi yhdellä diagnoositaikasauvalla selvitetty. Jos näin olisi, emme olisi hämillämme, vaan kulkisimme itsevarmoina ympäriinsä 'tekemässä tuota helppoa kysymystä' ja laatimassa exel-taulukkoa tuttavapiirin henkilöiden statuksista. Ja se olisi sillä taputeltu.
❖ VAARALLISIA SIKSI, että annamme itsellemme valtuuden diagnosoida toisia ihmisiä erittäin hepposten testien valossa.
❖ VAARALLISIA SIKSI, että ulkoistamme vauriomme ja kyttäämme vain toisten ihmisten edesottamuksia unohtaen samalla oman tilamme. Narsistisen tragedian analyysi ei saisi olla yksisilmäisesti narsistioletettulähtöistä.
❖ VAARALLISIA SIKSI, että iltapäivälehtien antamien kepein perustein saatamme innoissamme jopa levittää eteenpäin sellaista »tietoa«, että 'se ja se on narsisti' - ja otamme valtavan riskin, koska saatamme jopa tuhota jonkun toisen ihmisen elämän samalla ruokkien omaa kostonhimoamme.

📌 Nousee mieleen muuan esimerkkiartikkeli, jossa narsistin kuulemma bongaa kahdella niksillä: 1.) kysymällä ystäviltä, miten he asian näkevät tai 2.) kertomalla narsistin seuraavan kerran loukatessa, että nyt tämä loukkasi, jolloin joko narsistin itsensä puolustelu tai välipitämättömyys löisi hänen otsaansa narsisti-leiman. No huh-huh.

1.) Ensinnäkin, narsistin yksi vahva manipulaatiokeino on hieno julkisivu, joten todennäköisyys, että ystävät näkisivät kuviossa mitään poikkeavaa, on häviävän pieni. On toki räikeän aggressiivisiakin narsisteja, jotka jopa muiden läsnä ollessa niittavat uhriaan, mutta tämän vahingollisuuden toteamiseen ei enää ystävien näkemyksiä tarvita.
2.) Siks' toisekseen, meissä kaikissa on erikokoisia epävarmuustekijöitä ja sokeita pisteitä, minkä vuoksi emme osaa joka tilanteessa ottaa meille kuuluvaa vastuuta teoistamme. Siksi puolustelu tai välttely ovat jokaisen käytössä eri mittakaavoissa. Tämä ei ole narsismia, vaan sitä keskeneräisyyttä, joka tulisi tunnistaa ja jossa meidän tulisi kasvaa terveempään suuntaan. Narsismi puolestaan on omatunnottomuutta, jossa toisten syyllistäminen on tähtäin, mikä paljastuu kokonaisvaltaisessa kuvassa pidemmällä aikavälillä, ei siis yksittäisissä tilanteissa.

📌 Oma outoutensa ovat testit, joissa kannustetaan selvittämään, onko testaaja itse narsisti; narsistia tällainen ei kiinnostele moraalisessa mielessä, jolloin testillä ei ole mitään merkitystä. Tai jos narsisti tekee testin, hän voi sillä todistaa, ettei ole narsisti tai toisinpäin: hän kehuu olevansa narsisti, heittää vähän niinkus läpällä, jolloin tämä pyrkii käänteispsykologilla saamaan asian näyttämään päinvastaiselta - tai voihan hänen testituloksensa olla muille kuin pelote. Niin tai näin, narsisti ei välitä toivotulla tavalla eli testi ei laukaise hänessä tarvetta muuttua.

📌 Jos testin tekee niin sanotusti tavallinen ihminen, ajankuluksi, testailu voi olla vahingollista sen vuoksi, että se tekee narsismista jokapojan ja -tytön ominaisuuden, jolloin narsismi ei saa ihmisten mielissä sen vaatimaa vakavaa luonnetta. En kannata väitettä, että meissä kaikissa on narsismia; kyse on omatunnottomuudesta, eikä käytöshäiriöstä, joten ei pidä sotkea vellejä ja puuroja. Tällaisilla testeillä asia saadaan vääristymään, ja tällöin todellisen narsistin uhri ei saa tarvitsemaansa ymmärrystä, koska ympäristö torjuu asian toteamalla: "Testasin juuri, että itsellänikin on narsistisia piirteitä, että eiköhän meissä kaikissa oo vähän sitä vikaa..". No kun ei ole. Näin uhri on vaarassa jäädä tuskansa kanssa yksin.

📌 Näillä varoituksen sanoilla en tarkoita sitäkään, ettemmekö silti voisi osata tehdä oman elämämme draaman suhteen johtopäätöstä, että läheisen, ystävän tai kollegan ongelma on todennäköisesti narsismi.

📌 Pointtini on ennemminkin tämä: johtopäätöksiä ei tule tehdä pinnallisesti yksinkertaistamalla asioita, poimimalla yksityiskohtia toisten ihmisten käyttäytymisestä eikä etenkään kanavoimalla ahdistavan ihmissuhteen aiheuttamia kipuja ajattelemattomasti ympäristöönsä. Tulee olla vastuullinen.

📌 Jos narsistin tunnistaminen olisi iisipiisi, riittäisi aihekanavalle muutama faktavideo - ja se olisi siinä. Ilmiö ei kuitenkaan ole niin suoraviivainen, joten siksi on hahmoteltava asiaa monesta vinkkelistä, jotta kokonaiskuva alkaa piirtyä.

📌 Meistä kukaan ei ole erehtymätön, eikä alati tietoinen omista käyttäytymisemme vaikuttimista sekä sanojemme ja tekojemme vaikutuksista toisiin ihmisiin. Haluamme toki ajatella, että "olen ihan hyvä ihminen", mutta kuten eräässä meemissä sanottiin: "Jokainen on silti jonkun ihmisen elämäntarinan pahis". Tämä ei siis ole narsismia, vaan meissä kaikissa asuvaa epätäydellisyyttä ja virheellistäkin oikeudentajua, jolloin käyttäydymme erilaisissa tilanteissa esimerkiksi reaktiivisesti, ajattelemattomasti ja loukkaavasti. Siksi meidän tulee ottaa vastuuta tervehtymisestä ja oppia sitä kautta terveempään häpeään ja syyllisyyteen; ei jonkun toisen meihin iskostamaan, vaan faktuaaliseen omaan raadollisuuteen. Se tuo mukanaan armon itseä ja toisia kohtaan.

📌 Eli yksikään meistä ei ole sisimmän vaurioista vapaa. On paljon erilaisia häiriöitä ja tunnelukkoja, jotka ohjaavat meitä aivan kuin näkymättömänä kätenä toimimaan jollain tapaa häiritsevästi, ja joiden nimeäminen auttaa meitä kalibroimaan omaatuntoa, jolloin selvittämättömien ongelmien kohdentaminen ulkopuolisiin vähenee.

📌 Narsistilta tämä kyky, tarve ja tahtotaso puuttuvat kokonaan. Se on omatunnottomuutta. Se tekee ihmisestä narsistin.

📌 Ja kuten totesin aikaisemmin, narsistin tunnistaminen ei saisi myöskään olla narsistioletettulähtöistä. Tällä tarkoitan sitä, että meidän tulee analysoida myös itseämme siten, että kuinka rikki koemme tämän kyseisen ihmissuhteen vuoksi olevamme. Poistamalla tästä analyysistä muut elämän haasteet ja keskittymällä vain toksiseksi kokemamme ihmisen toiminnan seurauksiin pääsemme todennäköisemmin jyvälle, onko tragedian merkittävin aiheuttaja sen toisen narsismius.

📌 Nimittäin niin sanotussa tavallisessa ihmissuhteessa ei mennä konflikteissa niin totaalisen hajalle. Tietenkin ihmissuhdedraamat sattuvat aina, ja ne aiheuttavat omia haavojaan - mutta narsistin pyrkimys on tehdä uhreistaan sijaiskärsijöitä, taakankantajia ja oman sairaan toimintansa mahdollistajia, joten jälki on sen mukaista. Jos itsetuntoni, itsetuntemukseni, omanarvontuntoni ja ihmisarvoni menettäminen on liitettävissä tämän kyseisen ihmisen toimiin, on syytä herätä ymmärtämään, että pahantekijä ollee narsisti.

📌 Tämä oivallus on tarkoitettu uhrin omaan käyttöön - ei siihen, että sitä lähdetään huutelemaan turuilla ja toreilla. Vaan tämä tieto on työkalu auttaa
● ottamaan etäisyyttä toksiseen ihmiseen,
● valmistautumaan suhteen katkaisemiseen
● sekä astumaan ulos repivän ihmisen vaikutuspiiristä.
➜ Tämä tieto on siis merkityksellistä uhrin toipumisen kannalta, eikä esimerkiksi koston väline.

📌 Tätä tarkoitan sillä, kun toistan, että "toivumme vaurioistamme, emme narsistista". Tavoite on siis käyttää narsismitietoa itsensä auttamiseen, eikä lähipiirille tiedottamiseen, somesta puhumattakaan.

📌 Usein kielletään ketään diagnosoimasta narsisteja ja käsketään jättämään se ammattilaisille - mutta näkemykseni mukaan tämä on todellisesta elämästä irrallinen ajatus, sillä oman kriisinsä vuoksi uhrin vastuullisesti tehdyt realistiset johtopäätökset ovat suorastaan keskiössä. Patologinen narsisti, josta tälläkin sivustolla ja kanavalla puhutaan (unohdetaan nyt ne narsisti-spektri-höpötykset), ei mene koskaan ammattilaisen luokse diagnoosia hakemaan. Tämä merkitsisi sitä, että uhri olisi yksin tuskansa kanssa hamaan tappiin. Ja se ei käy laatuunsa.

📌 Yhteenvetona todettakoon siis, että meidän tulee suhtautua korostuneen suurella vakavuudella toisten ihmisten analyysiin eli panostaa tiedonhankintaan ja lakata tekemästä narsistitestejä ja luottamasta 'kahden kysymyksen taktiikkaan'. Toisten ihmisten elämään tulee aina, toistan: aina, suhtautua kunnioittavasti siten, ettemme purkita toisiamme looseihin kahvitaukotestien pohjalta. Vaan hankimme ymmärrystä isossa kuvassa, pidemmällä aikavälillä. Se on omatunnollista. ❐

________________________________________________

'Narsisti vs. Minä' -kanava, Youtube >>
'Narsisti vs. Minä' -sivusto, Facebook >>
Kuvat: @andrefurtadomartproduction @lindekinsalesnavigator @pexels