Ei yli eikä ohi, vaan läpi!

25.04.2021

■ Kun joudut narsistin pahoinpitelemäksi työelämässä, lapsuudenkodissa, parisuhteessa, ystäväpiirissä, harrastekuvioissa.. syntyy aina isoa vahinkoa syvälle minuuteesi.

■ Narsistin kohdalla kyse ei siis ole vain 'harmillisesta tyypistä', joka aiheuttaa 'pahaa mieltä', vaan omatunnottomasta ihmisrauniosta, joka ei osaa tunnistaa eikä kohdata omia raunioitaan, vaan heijastaa sen kaiken muihin ihmisiin - saaden näin muut kantamaan hänen kipujaan.

■ Samalla hän on todistavinaan omaa ylivertaisuuttaan ja voi tästä ylemmyydestä käsin oksentaa toisten päälle.

■ On siis varmaa, että jos joutuu tällaisen tunnevammaisen julmuuden kohteeksi, uhrin mielenrauha, spiritti ja terveys järkkyvät; tämän vuoksi reipastelu, sinni ja aika eivät uhrin haavoja paranna, vaan oman eheytymisen kannalta on tärkeää  kohdata saadut vauriot, toisin kuin narsisti tekee.

■ Luoviminen narsistin kanssa on todennäköisesti merkinnyt sitä, että uhrin kyky ja tila rakastaa itseään on nollassa - koska pitääkseen narsistin tyytyväisenä on keskityttävä häiritsemästä tätä, koetettava tehdä itsestä narsistin silmissä näkymätön.

■ Silloin ihminen hukkaa itsensä, oikeuden tuntea, kokea, toivoa, tarvita mitään - tähän narsisti pyrkiikin: heijastamaan oman tyhjyytensä uhriinsa, jolloin uhrilla ei ole enää mitään yhteyttä omaan minäänsä.

■ Niin kauan kuin tämä tyhjyys, ahdistus, pelot ja mitättömyys eivät saa 'nimeä', niin kauan ne halvaannuttavat ja estävät uhrin näköalat.

■ Jotta tämä lamaannus saadaan murrettua, meidän tulee kohdata sisimpäämme tuutattu avuttomuus, kädettömyys, tahdottomuus ja kävellä sen lähteelle: tieto on voimaa eli kun alamme käsittämään, mistä narsismissa on kyse, lakkaamme nimittelemästä itseämme idiootiksi ja oivallamme, että 'en minä ole syyllinen kohtaamaani pahoinpitelyyn, vaan tämä kaikki on peruja narsistin raadollisuudesta'.

■ Oman surun padot avautuvat usein vasta sitten, kun osaa/uskaltaa todeta: olen narsistin uhri. Uhrius ei kuitenkaan ole maaperä eheytymiselle, vaan se sisältää miinan jäädä lillumaan itsesääliin ja kostonhaluun.

■ Mitä sitten on itsensä rakastaminen? Esimerkiksi, kysy itseltäsi (ja vastaa ranskalaisilla viivoilla):

1.) Mitä ovat sinun tarpeesi juuri nyt? Uskalla kunnioittaa niitä itse ja tehdä niistä itseäsi suojaavat rajat, oma reviiri.

2.) Mitkä ovat sinun arvosi ihmissuhteissa, työelämässä, arjessa? Vaikka narsisti käytti näitä asioita hyväkseen, ethän luovu niistä, vaan kohtaa elämä yhä arvojesi kautta, omasta reviiristäsi käsin, jolloin et joudu enää ylikävellyksi.

3.) Mitä tunnet ja koet juuri nyt? Mitkään tunteet eivät ole luvattomia, mistään tunteesta ei tarvitse kokea syyllisyyttä eikä häpeää, vaan ne kaikki kertovat sinulle jotain itsestäsi, jolloin sinulla on kompassi tunteiden juurille. Ole vapaa tuntemaan.

4.)
Mitä armollisuus tarkoittaa? Narsistin käsittelyssä uhri usein ikään kuin taantuu lapseksi - kaltoinkohdelluksi, masentuneeksi, hätääntyneeksi - ja tuo lapsi meissä ei todellakaan kaipaa soimaamista, viisastelua eikä syyttelyä, vaan syliä. Ja se syli on mahdollista avautua, kun tukeudumme luottoihmisiin, vertaistukeen, terapiaan.. Jolloin tulemme nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi, ja uskallamme antaa tuon kokemuksen myös itse itsellemme. Tämä hoiva on hedelmällinen maaperä tervehtymiselle.

■ Joten: ei tuskan yli eikä ohi, vaan läpi! ❐

____________________________________________


◈ Löydät kaikki videot TÄÄLTÄ >>
◈ Löydät FB-sivuston
TÄÄLTÄ >> 
Blogin kuva: @johannesplenio @pexels