Shakkiottelua & Elämäniloa. (p)

17.01.2022

// Kiitos mielenkiinnostasi yhtiötämme kohtaan, mutta tällä kertaa valintamme ei osunut sinuun. Terveisin Elämänilo Oy. //

❧ Näissä tunnelmissa olen tunnistanut laahustaneeni jo ennen narsistisia parisuhteita; mietelmä on kirjattu vuodelle 2003; jokin oli estänyt elämänilon puhkeamasta koskaan kukkaansa. Olen kuvannut sitä sinisyydeksi sisälläni.

❧ Tuolloin on ollut mahdotonta ajatella ymmärtävänsä rakkautta - tämänkin puin taannoin aforismiksi ymmärtämättä tuolloin, että mitä en ymmärtänyt:

// Luulla voivansa rakastaa
on eri kuin
rakastaa.
//

❧ Siteeraan psykologi Richard Grannonia, joka kertoi luennollaan, kuinka tavallista on, että kahden ihmisen rakkaussuhde voi surullisimmillaan olla tilanne, jossa vain molempien menneisyydet kaikkine katkeruuksineen ja syyllisyyksineen kohtaavat. Tällöin triggereiden kyllästämä yhteiselo muistuttaa lähinnä shakkiottelua, jossa tärkeää on koko ajan selvittää voittaja.

❧ Järkikin sanoo, että tuohan on kaamea ajatus, mutta itse ainakin elämänilottomana, minuudeltani vaurioituneena, etsin aikanani vierelleni alati menneisyyteni korjaajaa, elämänilon lähdettä. En tietoisesti, mutta nyt jälkiviisaana osaan jo sanoittaa rakkaudennälkäni. Siksi ostin narsistien tarjoamat eheytykset. Shakkiotteluissa hävisin 6-0.

❧ Tämän Grannonin pohdinnan pohjalta ymmärsin, että traumoja kantavina me kaikki saatamme manipuloida toista rakastumaan itseemme - olimmepa narsisteja tai emme! Tämä sen vuoksi, että omien haavojemme seurauksena emme uskalla ajatella olevamme rakastettavia sellaisenaan, vaan varmistelemme rakkauden myymällä toiselle itsestämme parhaimman puolemme ja ehkäpä vielä lapinlisällä kuorrutettuna. Sen nimi on manipulaatio.

❧ Manipulaatio ei siis ole vain narsistin käytössä, vaan rikkonaisena me jokainen syyllistytään siihen jossain mittakaavassa.

❧ Manipulaatio sinänsä on neutraali asia eli "se on toimintaa, jonka avulla pyritään aktiivisesti vaikuttamaan toisten toimintaan ja ajatuksiin" (Wikipedia). Manipulaation toksisuus saa luonteensa mielestäni siitä, millaisista lähtökohdista manipulaatiota käyttää: tiedostaen vai tiedostamattaan, laskelmoiden vai alitajuisesti.

❧ Narsismihan ei sinänsä ole yhtäkuin manipulaatio tai käytöshäiriö, vaan sitä, että ihminen on omatunnoton. Näin ollen hänen manipulaationsa, oli se sitten yleisesti ajateltuna ulospäin hienoa käytöstä tahi kaameaa, saa energiansa välinpitämättömyydestä ja julmuudesta. Ja jälki on sen mukaista.

❧ Kun omatunnollinen manipuloi, se ei ole tekona sen hedelmällisempää ja voi aiheuttaa toisille ihmisille myös vahinkoa - mutta omatunnollisella on optio juuri tuon sisäisen kompassinsa avustamana herätä tälle vauriolleen, nimetä se, lakata olemasta ulkoapäin ohjautuva eli rakkauden kerjäläinen. Ellen tähän suostu, saatan edelleen rikkoa toisia ihmisiä pakottamalla nämä rakastamaan itseäni ja viemällä heiltä elintilan. Olkoonkin, että vaurioni nimi olisi jokin muu kuin narsistilla.

❧ Tämä prosessi on ollut itselleni kivuliaisuudessaankin todella silmiä avaavaa, koska kuta enemmän tunnistan itsessäni hallitsemattomia janon- ja näläntunteita, sitä todennäköisemmin pystyn alkaa hallita niitä, enkä etsi kumppanista janon/nälän sammuttajaa, vaan tasavertaisuutta, tätä hetkeä. Todennäköisemmin myöskin pystyn merkittävissäkin määrin lakata satuttamasta kanssaihmisiä, tai niin tehdessäni minulla on paremmat edellytykset havaita tekoni ja pyytää anteeksi.

❧ Tämä ei ole kus'päisyyttä eli kuvitelmaa, että 'nyt olen eheä ja täydellinen' (ja parempi kuin muut, ehe), vaan sitä, että yhä enenevissä määrin osaan lukea omaa toimintaani ja sen vaikuttimia siten, että kohtaan inhimillisyyteni varjopuolet eli mokailuni. Ellen tunnista, miksi triggeröidyn, olen tunteideni matkustaja ja potentiaalisempi muiden satuttaja. Kun opin historiaani, alan hiljallensa siirtyä kuskin penkille ja olemaan kuusalla elämäni tapahtumista.

❧ Ei tervehtymisprosessin ole tarkoitus olla vain matkaa synkimpiin sisuksiimme, vaan se on yhtälailla iloitsemista siitä, että "minähän voin vapautua omasta 'parhaimpani myymisestä' ja nähdä myös muiden ihmisten manipulointien lävitse!". Eheytyessään sitä alkaa kokea riemua omasta itsestään sellaisenaan, oppii arvostamaan omia vahvuuksiaan ja tahtotasoa/kykyä huomioida toisia.

❧ Kyllä edistyksestään saa siis kokea onnistumista olematta silti 'kaikkitietävä'.

❧ Tämä ao. runoni on kuin tavoitehousut sieltä 19 vuoden takaa: "Tämän haluan vielä joskus elää todeksi!". Ehkä se on ollut tietämättäni vetoapuna kaikki nämä vuodet valmiina sitä hetkeä varten, kun hengitys alkaa olla tasaisempaa ja mieli valoisampana, jotain oppineena?

//valoisaan hetkeen ei voi koskaan varautua
sitä ei uskalla liiaksi odottaa
jos se vaikka ei tulekaan
arasti voi toivoa vaan ei lainkaan odottaa

niin kauan valoisa hetki lymysi
siksi en ollut tuntea sitä
kun sen viimein tapasin yllättäen
olin unohtanut sen riemunkirjavat kasvot

tietääköhän valoisa hetki lainkaan
miten pimeää voikaan olla ilman sitä
se taitaa kulkea onnellisen tietämättömänä
kuinka sen läsnäoloa kaivataan

tai ehkä valoisa hetki tietää sen liiankin hyvin
silti senkin on alistuttava pimeyden edessä
käytävä jatkuvaa neuvottelua pimeyden kanssa
kuka saa hallita ja vallata alaa

luulisi pimeydenkin olevan hyvillään valoisasta hetkestä
luulisi luopuvan mielellään synkkyydestä
ehkä valta maistuu paremmalta
vaikka suloisesti hivelevää valoakin olisi tarjolla

valoisan hetken nöyryys puhuttelee
se on oppinut elämään pimeyden kanssa
luovuttamatta menettämättä paikkaansa
ristiriitaisuuksien paineessa
// ©Kirsi Toinintytär

____________________________________________


◈ Löydät kaikki videot TÄÄLTÄ >>
◈ Löydät FB-sivuston TÄÄLTÄ >>

Blogin kuva: @hassanouajbir @pexels