Hölmö empatia?

15.12.2020

❖ Kun tulee empatiansa kanssa kylmästi käytetyksi, pahoinpidellyksi, nöyryytetyksi, alistetuksi, on vaikea nähdä empatiaa enää kovin kauniina asiana. Itsekin olen ajatellut narsististen suhteiden jälkeen, että 'hölmö empatiani' on nimenomaan se, joka tämän tragedian elämässäni aiheutti.

❖ Miten surullinen luulemus! Mutta niin ajatusten käy, kun on jo aikaisempien elämänkokemusten vuoksi ottanut usein heikon lenkin roolin - silloin myös narsistisessa suhteessa on helppo omaksua syyllisen asema. Vaikka tekee kaikkensa toisen eteen empatian nimissä ja itsensä kustannuksella, mikään ei riitä; narsistin onnistui uskotella, että minä olin ongelmien kulminaatiopiste. Joten on ymmärrettävää, että tällaisen suhteen jälkeen empaattisuuttaan liki pitäen häpeää, koin sen tyhmyydekseni.

❖ Vaikka totuushan on se, että narsistin pahoinpitely ei ollut seurausta minun empaattisuudestani, vaan narsistin itsensä tunnekylmyydestä.

❖ Empatia on ihmissuhteiden peruspilari: ilman kykyä asettua toisen saappaisiin ja halua auttaa toista raskaiden saappaiden kanssa eteenpäin yhteiselo ihmisten välillä olisi taakka. Se on taakka parisuhteessa myös silloin, jos se jatkuu loputtomasti yksisuuntaisena toisen hyväksikäyttöperiaatteen vuoksi. Kuten narsistisessa suhteessa käy.

❖ Joku fiksu on sanonut, että empatia ilman rajoja on hulluutta. Allekirjoitan. Tunnistan, että olen ollut heikko rajojen asettelija, mutta sitäkin innokkaammin olen panostanut kaikkeen ja kaikkiin joka tilanteeseen saadakseni hyväksynnän - ja etenkin narsistin kynsissä se merkitsi sitä, että saatoin itse empaattisuuteni kyseenalaiseen valoon sekä itseni alttiiksi narsisteille. Empatian voima pääsee oikeuksiinsa vasta, kun laitan sille rajat ja uskallan odottaa vastavuoroisuutta. Se on aikuisuutta.

❖ Empatia on parisuhteen voimanlähde, kun se on tasapuolista. Empatia on kivijalka kaikissa ihmissuhteissa ja toistemme auttamisessa sekä moraalissa. Empatia rules! ❐

ps. Kimmokkeen ajatuksille sain Suomen Pakolaisavun empatialiikkeen kassista.. Tärkeä ajatus keskelle arkea aina ja kaikkialla: "Empatia on supervoimaa!".

____________________________________________


🔸 Nämä 'Narsisti vs. Minä' -kanavan (Youtube) esimerkkivideot saattavat kiinnostaa:
Narsistin manipulaatio vol5: musta empatia. >>
Voiko narsisti olla aidosti empaattinen/kiltti/epäitsekäs..? >>
Narsistin uhrin manipuloitu rakkaus. >>
Mitä narsisti uhristaan ajattelee? >>
Älä kadehdi narsistia - hän on kummitustalo. >>
Narsistin uhri & luopumisen tuska ja toivo. >>
"Mitä voin oppia narsistilta - vai voinko?" >>
Kun narsistin uhri astuu ulos narsistin maailmasta.. >>
TEESI: "Aika ei paranna narsistin uhrin haavoja!" (varjotyö) >>
Kuinka tulla immuuniksi narsisteille? >>
"En toivu narsistista, vaan traumoistani!" >> 
Katkeruuden, oksennuksen ja ylimielisyyden jälkeen: vapaaksi! >>


◈ Löydät kaikki videot TÄÄLTÄ >>
◈ Löydät FB-sivuston
TÄÄLTÄ >> 
Blogin kuva: Viola H.