"Entä jos narsisti ei rakkauspommitakaan?" (p)

19.10.2022

'Narsisti vs. Minä' -kanavan (Youtube) ja -sivuston seuraaja kysyy:
Mitä ajatuksia sinulla on narsistista, joka ei koskaan ole miellyttänyt uhriaan millään tavalla..?

◉ Tärkeä kysymys, sillä tällainenkin fiilis voi syntyä - tai ainakin siihen narsistien yleiseen trendiin verrattuna, että narsistilla on tapana ihmissuhteen alussa rakkauspommittaa ja suhteen aikana imuroidessa ylistää vastapuoli ylimmälle jakkaralle, voi joidenkin narsistien kohdalla tuntua, että 'ei mun kumppani/ystis/kollega/sukulainen koskaan sillain tehnyt, joten onko hän edes narsisti?'.

◉ Tässä viisi ajatusta, jotka kysymys synnyttää:

▶ Videollani
'Narsistin manipulaatio vol4: toisenlainen rakkauspommitus.' pohdin kahta erilaista rakkauspommitustaktiikkaa:
1.) narsistin tavoiteltavuudella koukuttava rakkauspommitus
2.) narsistin reppanuudella koukuttava rakkauspommitus
..joissa tunneside uhrin puolelta narsistiin syntyy siis sitä kautta, että uhri saa itsestään vilpittömän tärkeyden ja merkityksellisyyden tunnun, kun tavallaan yltää narsistin tasolle tai kokee olevansa narsistin pelastaja.

 ▶ 3.) Kolmantena tulee mieleen tilanne, jolloin uhrilla itsellään on niin suurta tarvitsevuutta, kuten halu saada perhe, että toinen näyttäytyy uhrin silmissä vahvana kumppanikandidaattina vähemmälläkin, jolloin narsistin ei tarvitse hirmuisesti vaivautua.

▶ 4.) Neljäntenä vaihtoehtona nousi mieleen tämä: vaikka narsistit sinällään ovat samasta puusta veistettyjä fantasiaminäkuvansa kanssa, heissä on silti erilaisuuksia siten, kuinka kentällä näkyvät.
 ⊗ Olematon toisten ihmisten huomioiminen on tyypillistä etenkin niin sanotun pahansuovan, kylmäkiskoisen, jopa aggressiivisen ilminarsistin kohdalla. Tämä 'tyyppi' ei niin kaipaa niitä täydellisiä peilejäkään ympärilleen, koska pitää sitä skeidana lässytyksenä. Hänen valintansa on suorasukaisuus ja kovuus.
⊗ Uhrin kannalta ajateltuna tällaiseen kovaan ihmissuhteeseen ajautumisen vaikutin voi olla uhrin tuttuus ihmissuhteiden tunneköyhyyteen, jos tällainen kokemus on jo lapsuudesta, jolloin ei niin paljon odotakaan toisilta ihmisiltä, vaan on jollain tapaa tottunut elämään ilman sen kummempaa huomiota. Siis näin voi olla, ei tietenkään aina ole. Vaan kuten sanottua, uhrin tarvitsevuuksia voi olla paljon erilaisia, jolloin rima saattaa niin sanotusti laskea, ja tulee tehneeksi virhejohtopäätöksiä ihmisistä.

▶ 5.) Huomioitavaa on tämäkin: eivät kaikki tunnelukkoiset ja kylmäkiskoiset ihmiset ole narsisteja. Saattavat silti vaikuttaa sellaisilta, koska eivät ole halukkaita tekemään elämässään korjausliikkeitä itsensä suhteen, tai ovat eväättömiä siihen. Se on uhrin kannalta aivan yhtä kipeä kokemus, koska kohtelussa voi olla samoja hyväksikäytön ja torjumisen elementtejä.
⊗ Nämä ihmissuhteet alkavat yleensä 'normaalimmin', ilman yliluonnollista sielunkumppanuutta - eikä suhteen aikanakaan näin ollen ilmene sen ihmeempiä huomionosoituksia. Voi siis olla merkki siitä, että ongelman nimi ei ole totaalinen omatunnottomuus eli narsismi vaan jonkin muunniminen vaurio.

◉  Toki muitakin näkökulmia voi olla - mutta tässä muutama niistä, toivottavasti näistä on hyötyä! ❐

______________________________________________