Järjettömyyden huippu. (p)

30.07.2022

◈ Kylläpä osui jälleen erinomainen ajatelma silmiini (ohessa) - kuvaa narsistista ihmissuhdetta liiankin hyvin.

◈ Kertoo sen, miksi tragedia narsistin käsittelyssä on niin kokonaisvaltainen: uhrin vakaa ankkuri omaan persoonaan ja kehoon haihtuu. Se on kuin irtautumista omista ajatuksista, tunteista, kokemuksista sekä todellisuudesta - ja keskittymistä toisen ihmisen elämän elämiseen. Sitä lakkaa olemasta minä itse. Ei uskalla eikä enää edes osaa olla näkyvä. Ja jos narsisti saa sanella uhrin elämää lapsuudesta saakka, on mahdollista, ettei uhri koe tällöin oikein koskaan olleensa 'itsenäisesti olemassa'.

◈ Kuvan paradoksi on manipulaation seurausta. Narsisti on ensin liimannut perheenjäsenensä, kumppaninsa, ystävänsä tai kollegansa (tms.) itseensä niin lujasti tunnetasolla, hyödyntäen uhrin heikkoja pisteitä, että uhri sietää painajaiset, joita narsisti ensihuuman jälkeen tarjoilee. Myös syvän syyllisyyden ja häpeän synnyttäminen pitää uhrin liekassa. Narsisti ripottelee yhteiseloon juuri sen verran mustaa empatiaa ja ihanuuksia, että illuusio ainutlaatuisesta yhteydestä pysyy ja uhri sitoutuu tekemään kaikkensa tuon ihmissuhteen eteen, tai paremminkin: tuon ihmisen eteen.

◈ On syntynyt traumaside, kun tilanne on kuin Tukholma-syndroomassa: pahantekijä näyttäytyy yhtäaikaa tuskan ja pelkojen aiheuttajana sekä niiden poistajana ja pelastajana. Järjetön umpikuja. Pahimmillaan uhrin mielenterveys natisee liitoksistaan.

◈ Muun muassa tämän vuoksi ero narsistisesta perheenjäsenestä, kumppanista, ystävästä tai kollegasta (tms.) voi tuntua mahdottomalta ajatukselta, toteutuksesta puhumattakaan. On vaikea kuunnella järjen ääntä, kun tunnerihmasto toksiseen ihmiseen on niin s a i r a a n monisäikeinen, ja itsenäisesti ei välttämättä enää osaa olla.

◈ ..silti toivon sydämestäni, että annamme luotsin viran järjelle hetkenä, jolloin oma terveys on vaakalaudalla ja silti mieli haikailee narsistin perään, toiveena: "Jospa saisin vielä yhden mahdollisuuden koettaa tehdä hänet onnelliseksi, hänellä on ollut elämässään niin vaikeaa, enkä itsekään helppo ole ollut.. Onhan hän kuitenkin joskus sanonut rakastaneensa minua ja meillä on ollut niin ihania hetkiä.." (Tässä käytetty ns. parisuhdekieltä, mutta sama asetelma toimii kaikissa narsistisissa ihmissuhteissa.)

◈ Koska tunteet ovat viestintuojia sisimmästämme, ei tunne useinkaan pysty auttamaan eropäätöksessä, sillä sisin on yhä jumissa suhteessa. Siksi ero on usein melko 'mekaaninen', minkä vuoksi epäilyskin on herkässä: "Teinkö sittenkin väärän ratkaisun, kun tunnen niin kaipaavani takaisin..?".

◈ Tieto on voimaa tässäkin: kun tietää, että narsistin manipulaation vuoksi todellisuudentaju on kauan aikaa sitten lähtenyt laukalle, ymmärtää myös olla kuuntelematta sekavia ja itkuisiakin epävarmuuden tunteita. Niitä voi (ja pitääkin) ilmaista puhumalla luottoihmisille, mutta niiden pohjalta ei pidä arvioida paluuta.

◈ Koska en halua ladella pöytään vain abstrakteja teorioita, vaan haluan koettaa evästää tämän sivuston (ja Youtube-kanavan) seuraajia käytännöntasolla, muistutan, että narsistisen ihmissuhteen katkaiseminen on hyvä tehdä harkiten, analysoiden, suunnitellen, erittäin taiten - jos mahdollista. Tämä siksi, että se auttaa tunnistamaan myös kaikki muut asiat, jotka traumasiteen lisäksi kyseisessä ihmissuhteessa pitävät kiinni, jolloin niitä on mahdollista tiedostamisen kauttaa 'purkaa' - ja jotta osaa varautua omiin ja narsistin reaktioihin, joita ero aiheuttaa. Eri asia on tietysti tilanne, jossa on kyse välittömästä hengenvaarasta, jolloin irtirepäisy on todellakin repäisy.

👉 Kirjaathan alla olevien videoiden näkökulmia ja ideoita konkreettisesti 'ruutuvihkoon' ylös, jotta sinulla on todellinen 'to do' -lista kädessäsi💛

______________________________________________

◈ Löydät kanavan kaikki videot TÄÄLTÄ >>
◈ Löydät FB-sivuston TÄÄLTÄ >>    
Blogin kuva: @davidrico @pexels