Kahden narsistin suhteessa ratkaisee hyötysuhde - kuten aina. (p)

09.08.2023

'Narsisti vs. Minä' -kanavan (Youtube) seuraaja kysyy: "Kestääkö kahden narsistin suhde paremmin kuin narsistin suhde normaalin ihmisen kanssa?"
- - -
Muutama Kirsin ajatus teemaan:

❖ Hyvä kysymys. Sana 'kestää' voi tässä asiayhteydessä tarkoittaa ainakin kahta eri asiaa: 1.) onko suhde tyydyttävä, hyvä, antoisa (eli illuusion kestäminen) vaiko 2.) kestääkö se ajallisesti yhteiselona pisempään?

❖ Narsisteillehan ihmissuhteet eivät ole koskaan ihmissuhteita, vaan hyötysuhteita, jolloin 'tyydyttävä, hyvä ja antoisa' merkitsevät heille tasan sitä, miten pitkään siitä toisesta osapuolesta ja suhteesta on jollain tapaa etua. Koska narsisteilla ei ole niin sanottua operatiivista omaatuntoa, mikään ei rajoita heitä oman tekominän ja etujen puolustuksessa. Hyötynäkökulma siis sanelee sen, miten pitkään narsistit jaksavat toisiaan katsella ja sietää. 

❖ Ilminarsisti on yleensä normaaleissa suhteissa lyhytjänteinen, koska kyllästyy nopeammin ja on varustettu optimismilla: "Mitä voin saada lisää?!".

❖ Kun taas piilonarsisti on iilimatomaisempi, herkkähipiäisempi, epävarmempi sekä pessimistisempi uhriutuja tyyliin "Mitä voin menettää?!". Siksi piilonarsisti voi olla jopa elinikäisessä liitossa 'tavallisen' ihmisen kanssa.

❖ Tämä paksu-/ohutnahkaisuusominaisuus antaa kahden narsistin suhteelle oman luonteensa ja jännitteensä; molemmat voivat saada toisiltaan molempien agendan edellyttämiä eväitä, mutta ulkopuolisen ei pidä koskaan uskoa suhteen olevan omatunnollisen ajatuksen mukaisesti terve eli inhimillisesti tyydyttävä, hyvä ja antoisa.

❖ Kun on kyse kahden narsistin kompinaatiosta, yhteinen taival tuskin on kovin pitkäikäinen, koska molemmat ovat siis samalla tavalla tarvitsevia ja omaa etua hakevia. Jos suhde kestää, taustalla ei ole tosirakkaus, vaan jonkinmoinen suunnitelmallinen näkökulma - ja yhteiselo on vain julkisivua, kuten narsisteilla yleensäkin. 

❖ Vaikka kaksi narsistia olisikin suhteellisen pitkään yhdessä, sitä ei pidä tulkita omatunnollisen ihmisen mielikuvan mukaiseksi 'tyydyttäväksi, hyväksi ja antoisaksi' liitoksi, vaan siinä on taatusti kyse kumpaisenkin laskemoimasta tilanteesta.

❖ Oma tarinansa on se, että narsistin ja 'tavallisen' ihmisen yhdistelmässä voi ulkopuolinen ajatella, että kyse on kahdesta narsistista, vaikka asetelmassa toinen dominoi ja toinen alistuu, toinen vie ja toinen vikisee ➜ jolloin myös ei-narsistinen osapuoli voi toimillaan näyttäytyä narsistiselta. 

❖ Selitys on silloin muun muassa se, että ei-narsisti on narsistiinsa niin traumasiteessä, manipuloitu ja ikäänkuin eloonjäämiskamppailussa, että tekee mitä vain, jotta narsisti on tyytyväinen. Ja hän on omassa narsistin aiheuttamassa alennustilassaan usein niin uupunut ja todellisuudentajun kanssa niin sekaisin, että voi uskoa narsistin katu-uskottavasti esitettyjä valheita, jolloin uhri kuvittelee ikävästikin toimiessaan tekevänsä toisille ihmisille asioita 'oikeutetusti'. Ja vieläpä itselleen epätyypillisellä tavalla.

❖ Narsistillehan elämä on peliä, kilpailua, oikeudenkäyntiä ja salaliittoteorioita, mihin uhrikin joutuu upotetuksi sillä seurauksella, että tämä koettaa selvitä samoilla pelisäännöillä. Tällöin myös ulkopuoliset voivat joutua satutetuksi, vaikka uhri ei terveemmässä dynamiikassa sellaista aiheuttaisikaan. Mutta narsistinen suhde voi sairastuttaa tällakin tavalla.

❖ Lisäksi rakkauspommituksessa narsisteilla on tapana maalailla ihmiset niin outoon valoon (vrt. musta empatia) ja itsensä uhriksi, että hänen uuden uhrinsa suojeluvaiston herätessä tämä voi jopa kontaktoida narsistin eksiä yms. tms. - ja samalla toimia narsistin lentävänä apinana, tavallaan tietämättään eli manipuloituna, mutta silti tietoisesti.

❖ Narsisti on erittäin proo-osastoa siinä, kuinka saada ihmiset kamppailemaan keskenään ilman, että narsistilla tuntuisi olevan asiaan mitään osaa eikä arpaa, vaikka onkin tapahtumien kapellimestari.

❖ Narsisteille ja heidän suhteilleen ei ole tarpeen olla koskaan kade eikä niitä kannata liiaksi miettiäkään, koska totuus ulkoisten puitteiden ja näennäisen 'hyvän' mielikuvan takana on juuri niin raadollinen kuin mitä narsistin uhri omasta kokemuksestaan tietääkin, kesti suhde miten pitkään hyvänsä. Mikään ei muutu.
                                                 
__________________________________________