Väärinymmärretty kiltteys. (p)

14.02.2022

❈ Ihmisen käsissä jopa kiltteys tulee usein väärin ymmärretyksi ja hyväksikäytetyksi. Sen määritelmä 'hyvää toiselle tahtova' on lähtökohtaisesti kerrassaan upea, mutta jos sen taustalla on epätoivoinen rakkauden ostaminen ja/tai toisen nujertaminen, koko sana ja sen sisältö joutuvat raiskatuiksi.

❈ Tuo oheinen aforismini on syntynyt liki kaksi vuosikymmentä sitten, jolloin koin tulleeni elävältä syödyksi kiltteyteni myötä. Ja kun oikein nylettiin kaikki hyöty irti, vyöryi sydämeen katkeruus, mikä toi mukanaan omaan ajatusmaailmaani ja käytökseeni reaktiivisuutta sekä yksinäisyyttä.

❈ Narsistisissa parisuhteissa kaikki tämä oikein kärjistyi. Minusta jäi jäljelle pelkkä pystyyn kuollut kelohonka, jonka elotonta rankaa nakersi kuolemankello (onpa osuva nimi tuholaisella!). Nousi katkeruuskin huippuunsa.

❈ Nähdäkseni toksisesta ihmissuhteesta tervehtymisen oleellinen osa on juuri tuon katkeruuden tunnistaminen ja sen syntymekanismin oivaltaminen. Sen sijaan, että pyrkisin kiltteydestä eli 'hyvää toiselle tahtovasta' asenteesta eroon, miettisinkin, mikä pisti minut alunperin altistamaan itseni hyväksikäytölle. Miksi valjastin kiltteyden hyväksytyksi tulemisen ostamiselle, jolloin annoin toksisille ihmisille aseet musertaa minut täysin?

❈ Ongelma ei siis mielestäni ole itse kiltteys, vaan miinana on pikemminkin oma tiedostamaton pyrkimykseni lunastaa kiltteydellä 'paikkansa joukkueessa'. Ja narsistin vinkkelistä katsottuna: se on juuri konkreettinen keino kontrolloida, alistaa ja mitätöidä toiset ihmiset, minkä vuoksi narsisti suorastaan nauraa toisten 'tyhmälle kiltteydelle'.

❈ Vaan kuten sanottua, kiltteys ei ole tyhmää, eikä ongelmallista - vaan se, että itselläni ei ole ollut rajoja, joilla olisin suojellut sitä, ettei kiltteyttäni olisi käytetty persoonani romuttamiseen.

❈ Traagisesta ihmissuhteesta toipumisessa keskiössä on siis syytä olla tutkinnassa omat vanhat epävarmuudet, kipupisteet ja sisäiset nälät, jolloin opimme, että kiltteys ei ole valuuttaa hyväksytyksi tulemisessa, vaan tietoista valintaa olla 'hyvää toiselle tahtova'. Koska se on arvostettava kyky. Vastapuolen synkkä tarve saattaa ihmisten kiltteys naurettavaan valoon on hänen vaurionsa oire, ei kiltin.

❈ Kiltteys on itse asiassa yksi moraalin osa, sillä on oikein ajatella ja huomioida toisia sekä olla empaattinen ja tilanneälykäs. Narsistilta luontuu esittää tätä kaikkea hetken aikaa ja tapauskohtaisesti, mutta suuressa kuvassa tuo keinotekoinen kiltteys murenee. Se on ehdollistettua kiltteyttä, pelkkä pelimerkki.

❈ Joten aito kiltteys kunniaan sekä lempeät, mutta päättäväiset rajat sen ympärille. Se, jota rajani/-si tympivät, ei ole oikea ihminen elämääni/-si.

❈ On siis mahdollista, että 'kiltteyskilven' toisella puolella on sittenkin onnistumisen ilo.
Ps. Sama toisinpäin: jos itse halveksin kanssaihmisteni rajoja ja pyrin hyötymään heidän kiltteydestään, on itseanalyysin paikka. Mielestäni muun muassa tätä on ihmisenä kasvu ja ihmissuhteissa elo.

____________________________________________

 ➤ Voit kuunnella tämän blogin podcastina 'Narsisti vs. Minä' -kanavalla TÄÄLLÄ >>

🔸 Nämä 'Narsisti vs. Minä' -kanavan (Youtube) esimerkkivideot saattavat kiinnostaa:
Mihin narsistin uhri sitoutuu rakkauspommituksessa/imuroinnissa? >>
Kuinka narsistin uhri voi tulla toimeen oman vihansa kanssa? >> 
Narsistin uhri & luopumisen tuska ja toivo. >> 
Kun narsistin uhrilla ei ole tilaa olla inhimillinen ihminen.. >>
Kun narsistin uhri on sisäisesti kuollut.. >>
Voiko narsistin uhrista tulla narsisti? >>
Mitä narsisti uhristaan ajattelee? >>
Narsistin manipulaatio vol5: musta empatia. >>
Voiko narsisti olla aidosti empaattinen/kiltti/epäitsekäs..? >> 
"Mitä voin oppia narsistilta - vai voinko?" >>
"En toivu narsistista, vaan traumoistani!" >>
Kuinka tulla immuuniksi narsisteille? >>
   
Katkeruuden, oksennuksen ja ylimielisyyden jälkeen: vapaaksi! >>


◈ Löydät kaikki videot TÄÄLTÄ >>
◈ Löydät FB-sivuston
TÄÄLTÄ >>
Blogin kuva: @pixabay @pexels