Klovnisirkus.

02.06.2021

◉ Oheinen kuvateksti muistuttaa itseäni siitä, kuinka monet kerrat olen erehtynyt ajattelemaan, että narsistilla on 'kaikki valta', hänellä on 'kaikki tieto' ja hän tulee voittamaan 'kaiken'.

◉ Tämä ajatus on sinänsä ymmärrettävä, sillä narsistin häiriöinen mieli ja illuusiominäkuva itsestään yliluonnollisena otuksena merkitsee sitä, että hän on kaikin puolin epänormaali ihminen. Ja koska häneltä puuttuu omatunto, hänen toimiaan ei rajoita mikään.

◉ Totuus kuitenkin on, että eivät narsistit oikeasti ole niin ylivertaisia kuin antavat ymmärtää, vaan todella epävarmoja reppanoita. Narsistin jäätävän toiminnan vuoksi tajuntaamme on iskeytynyt luulemus, että narsisteille 'ei vaan voi mitään'. Olemme ostaneet sen häränkakan, että narsistilla on meistä ote, ja siksi olemme vakuuttuneet, että olemme narsistin edessä voimattomia. Onhan narsistin onnistunut pumppaaman meidät tyhjiin.

◉ Olen itse syyllistynyt -omalta kannaltani tuhoisasti- mieltämään, että narsistin kanssa olen ollut pelkkä matkustaja, hän on vienyt minua kuin pässiä narussa. Pahoinpitelyn myötä tämä olikin totta, mutta jos palaan taakse niihin aikoihin, jolloin tapasin ko. ihmisen, niin silloinhan minua itse asiassa johdatteli oman sisimpäni kipupisteet eli turvattomuudentunne ja ulkoapäinohjattavuus. Tein aktiivisesti valinnan näiden jo lapsuudesta saakka repussani olleiden traumojen vaikuttamana. Olin aktiivinen osapuoli, jopa niin, että ITSE hakeuduin narsistin yhteyteen ja seuraan.

◉ Tämä ei tarkoita itseni syyllistämistä, vaan sitä vapauttavaa tietoa, että jos olen suhteen alussa ollut aktiivinen oman elämäni suhteen, vaikkakin tuolloin vahingollisin seurauksin, voin olla sitä myös tänä päivänä toiseen suuntaan. Voin aktiivisesti valita sen, että astun tietoisesti ulos narsistisesta todellisuudesta, enkä suostu narsistin vankilaan hamaan tappiin saakka.

◉ Ja tällä vankilalla tarkoitan sitä tunne-elämää lamauttavaa kontrollia, jota omalla kohdallani narsisti on tehnyt jopa haudan takaa..

◉ 'En ole vastuussa siitä, että narsisti pahoinpiteli minua, mutta olen vastuussa omasta toipumisestani' on lohduttava ohje. Sillä se lupaa sen, että voin tehdä paljonkin asioita itseni tervehdyttämisen eteen - aktiivisesti.

◉ Jo ennen narsistia minussa olleet vauriot sekä narsistin aiheuttamat syvät haavat eivät parane omalla painollaan, ajan kanssa - eikä etenkään pelkästään narsistia miettimällä ja kauheuksia vaalimalla. Niiden läpikäyminen on toki suoritettava alta pois, mutta niistä ei ole uuden eheämmän identiteetin kivijalaksi.

◉ Narsistisesta todellisuudesta irti repäisy merkitsee ensin tyhjän päällä olemista, sillä traumaside, vääristynyt minäkuva, itsetunnon kadottaminen sekä valtava uupumus (jopa sairaudet) tuntuvat luissa ja ytimissä avuttomuutena, jolloin on helppo uskoa: 'en voi auttaa itseäni mitenkään'.

◉ Mutta kyllä voin. Esimerkiksi näin: ensin suhteen jälkeen on tärkeä saada kierrokset eli stressihormoonitaso laskettua alemmas, keho balanssiin, käytännön asiat kuntoon - sekä turvaverkosto avuksi. Tällä tavoin aivosumu häviää ja saan lohtua etenkin vertaistuki-ihmisiltä, ja sen myötä näköalat alkavat häämöttää.

◉ Kun voimat palautuvat, tulee kyseeseen pidempi terapia, jossa ne ennen narsistia minussa asuneet heikkouteni ovat pöydällä - niiden äärellä alan ymmärtää tapahtumia. Sitä, miksi valitsin narsistin kaltaisen illuusioihmisen, miksi annoin murjoa itseni olemattomaksi ja miksi toipuminen kestää. Narsisti syvensi olemassa olevia epävarmuuksiani, joten siksi olin niin tuskainen pitkään suhteen jälkeen.

◉ Uskon, että ilman tätä prosessia en olisi päässyt toipumisen tielle. On vaarallista yhdistää oma ahdistus ainoastaan narsistiin, koska silloin ulkoistan ongelmani. Vasta itseni kohtaaminen, historiaani tutustuminen, vanhojen vaurioiden korjaaminen on auttanut minua saamaan tunnetasolla etäisyyden narsistiin.

◉ Traumaside ei enää pidä otteessaan. Narsistin lonkerot eivät enää ylety haudan takaa minun tunne-elämääni. Olen voinut aktiivisesti vaikuttaa mielenrauhani ja omanarvontuntoni palautumiseen, vanhoista taakoista vapautumiseen.

◉ Joten ei, narsistilla ei ole 'kaikki valta', hänellä ei ole 'kaikkea tietoa' ja hän ei tule voittamaan 'kaikkea'. ❐

____________________________________________


◈ Löydät kaikki videot TÄÄLTÄ >>
◈ Löydät FB-sivuston
TÄÄLTÄ >>  
Blogin kuvat: @saeeedkarimi @piakafanke @pexels