Kontrastit auttavat. (p)

21.02.2022

❖ Kannustavia aforismeja ja mietelmiä on tavattoman vaikea laatia syyllistymättä loppuunkaluttuihin ja liian simppeleiltä kuulostaviin sananparsiin. Yritin silti. Ohessa.

❖ Niin, kontrastit. Isäni heitti ilmoille äskettäin ajatuksia herättävän näkemyksen: "Hyvinvointi ei sovi ihmiselle". Ensi kuulemalta kommentti voi tuntua oudolta, etenkin tilanteessa, jossa itsellä on takana synkkiä kokemuksia ja/tai voivat olla yhä akuutteina.

❖ Mutta hetken kun mietin, niin aloin vakuuttua, että noissa sanoissa voikin olla viisautta. Keskustelimme nimittäin siitä hyvinvoinnista, jota meille vahvasti kaupitellaan: on pelit ja pensselit, yltäkylläinen elintaso, viihdettä ja elämyksiä sekä huolettomuutta - ilman kompurointia, epäonnistumisia ja pelkoja. On vain pintakerros, ei kontrasteja.

❖ Otan esimerkin omasta elämästäni: miten olisin koskaan voinut ymmärtää mitään kanssaihmisten helveteistä, ellei oma elämäni olisi kärjistynyt totaaliseen mahalaskuun? Eikö juuri oma ymmärtämättömyyteni ole riski aiheuttaa kanssaihmisille kokemuksia, etteivät tule nähdyksi ja kuulluksi? Jatkuva näennäinen hyvinvointi, kontrastien kieltäminen, ei näihin kohtaamisiin anna mitään eväitä, päinvastoin: ohitamme liian usein toisemme sieluttomilla tsempeillä, mikä saattaa pahimmillaan olla murtuneelle ihmiselle kuin uusi hylkääminen ja/tai torjuminen.

❖ Elämä on todistanut, että ainoastaan kipujen tuttava voi toista kipuilevaa tukea sydämen tasolla.

❖ Toinen esimerkki omasta elämästäni: vain varjoisilla poluilla olen kohdannut omat varjoni - muuatta syyllisyyttä pohtinutta sielunhoitoterapeuttia Martti Kumpulaista vapaasti siteeratakseni: tullakseen nähdyksi lapsuuden traumat johtavat aina ennen pitkää siihen, että ihminen romahtaa.

❖ Aikuisuuden narsistisessa ihmissuhteessa meissä jo olleet kipupisteet syventyvät entisestään - siksi romahdus on niin totaalinen ja toipuminen on niin hidasta. Ollaan isojen asioiden äärellä.

❖ Pelkkä päivänpaiste, hymyhuulet ja myötätuulet sekä niiden tavoittelu eivät noita vaurioita paljasta, vaan ennemminkin estävät niiden tunnistamista - mutta silti elämää nakertaa jokin. Toisin sanoen hyvinvointi ei voi koskaan olla rikkumatonta, vaikka niin mielellämme somessa vakuuttelemmekin. Meillä kaikilla on haavoja - kykenemättömyys tai tahdottomuus kohdata niitä ei niitä poista. Ne nostavat päänsä jonain päivänä.

❖ Tässä yksi vaikutin siihen, miksi tervehtyminen vaikeasta ihmissuhteesta takkuaa ja sen pitkäpiimäisyys jopa pelottaa.

❖ Voidaksemme kuolla ajatusmaailmamme vanhoille rakenteille ja väärille uskomuksillemme omasta persoonastamme meidän tulee kohdata ne ensin. Tunnistamattomina ja käsittelemättöminä ne pakottavat meidät toistamaan vahingollisia kaavojamme valinnoissamme, rikkomaan itseämme ja muita sekä katkeroitumaan. Miksi jäädä varjoihini?

❖ On siis hyvä muistuttaa itseään, että juuri elämän kontrastien tunnustaminen saa sielumme ja mielemme liikkeelle; niiden avulla sisimmässämme on aaltoja, etsimme vastauksia, haluamme muutoksia, rohkaistumme, luovumme vanhasta ja tutustumme uuteen minään. Ja voimme olla myös tukena muille, jotka ovat samanlaisten tapahtumien keskellä.

❖ Ja juuri kontrastit opettavat meille, mitä on todellinen hyvinvointi, joka ihmiselle sopii: se on inhimillisyyttä, sydämenviisautta, aitoa epäitsekkyyttä, rohkeutta olla olemassa, olla näkyvä. ❐

____________________________________________


➤ Voit kuunnella tämän blogin podcastina 'Narsisti vs. Minä' -kanavalla TÄÄLLÄ >>

🔸 Nämä 'Narsisti vs. Minä' -kanavan (Youtube) esimerkkivideot saattavat kiinnostaa:
Onko narsisti 'uhrin oma valinta'? >>
Narsistin manipulaatio vol6: 'uhrin oma valinta'. >>
Narsistin uhri & 'häpeän monet kasvot'. >>
Kun narsistin uhri kaipaa 'vanhaa minää'.. >>
Mihin narsistin uhri sitoutuu rakkauspommituksessa/imuroinnissa? >>
Miksi narsistinen ihmissuhde on niin musertava? >>
Miksi narsistisen suhteen jälkeen "kukaan ei tunnu miltään"? >>
Narsistin uhri & luopumisen tuska ja toivo. >>
Kuinka narsistin uhri voi tulla toimeen oman vihansa kanssa? >>
"Voinko voittaa narsistin oveluudessa - ja siten kostaa?" >>
Kuinka tulla immuuniksi narsisteille? >>
Pitääkö narsistille antaa anteeksi? (osa 1) >>
Pitääkö narsistille antaa anteeksi? (osa 2) >>
Kun narsistin uhri astuu ulos narsistin maailmasta.. >>
Katkeruuden, oksennuksen ja ylimielisyyden jälkeen: vapaaksi! >>
"En toivu narsistista, vaan traumoistani!" >>


◈ Löydät kaikki videot TÄÄLTÄ >>
◈ Löydät FB-sivuston
TÄÄLTÄ >> 
Blogin kuva: @dennertrindade @pexels