Kova laki. (p)

01.09.2021

Omatunto
➤ tarkoittaa ihmisen sisäistä moraalitajua ja kaikille yhteistä käsitystä hyvästä ja oikeasta.
➤ on ihmisyksilön toimintaa ohjaava 'sisäinen ääni'.
➤ on psyyken osa, joka tuottaa henkistä tuskaa ja syyllisyydentuntoa, kun rikomme sitä vastaan ja mielihyvää, kun tekomme, ajatuksemme ja sanamme ovat arvojärjestyksemme mukaisia.
➤ reagoi, kun henkilön teot, ajatukset ja sanat ovat oikean ja väärän mukaiset tai niitä vastaan.
➤ soimaa, jolloin ihmisen valtaa katumus.

✦✦ Filosofit ovat ymmärrettävästi turhautuneena sanoneet: "Eihän omastatunnosta ole mitään hyötyä, se kolkuttaa vain hyviä ihmisiä, kun taas pahoilla ihmisillä ei ole omaatuntoa."

Niinpä! Omatunnoton narsisti siis
➤ pohjaa häiriintyneen moraalinsa kaksoisstrandardiin: toiset ihmiset joutavat elämään yleisen omantunnon ja moraalin mukaan, narsistilla on omasta mielestään oikeus käyttää ihmisten omaatuntoa omiin tarkoituksiinsa ilman, että se koskettaisi häntä.
➤ vannoo vain itsensä nimeen. Hänelle oikeaa on kaikki se, joka palvelee hänen agendaansa. Hänen mielestään hänen illuusiominäkuvansa menee kaiken edelle, jolloin hänellä on oikeus osoittaa toisille ihmisille näiden pienuus, heikkous, tyhmyys ja syyllisyys voidakseen olla itse keinotekoisesti suuri, vahva, aina oikeassa ja kaikkeen syytön. Väärää hänen mielestään on se, jos joku asettuu hänen tielleen.
➤ ei tunne minkäänlaisia tunnontuskia tehdessään julmia tekoja toisia ihmisiä kohtaan - päinvastoin, hän hykertelee, kun toiset ihmiset kärsivät, koska kärsimys on osoitusta siitä, kuinka pieni ja heikko kärsijä onkaan.
➤ on jäätävä. Hänen sydämensä on kuoliossa, hän on kuin sieluton.
➤ ei kadu mitään, eikä myönnä syyllisyyttään.

✦✦ Näin ollen valtio-opin professoria Mika Ojakangasta siteerataksemme: "..voisi sanoa, että ihminen ilman omaatuntoa ei ole enää ihminen.".

◆ Omantunnon puuttuminen on vakava häiriö, joka tuottaa sairasta toimintaa; hän tietää tekevänsä yleistä omaatuntoa ja moraalia vastaan, mutta hän ei välitä, vaan saa siitä nautintoa. Olematon omatunto ei kasva aikuisena, joten narsisti ei muutu koskaan.

◆ Tämän vuoksi narsistin kanssa ei voi luoda tervettä ihmissuhdetta, häntä ei voi miellyttää tyytyväiseksi, häntä ei voi rakastaa ehjäksi. Piste.

____________________________________________


◈ Löydät kaikki videot TÄÄLTÄ >>
◈ Löydät FB-sivuston
TÄÄLTÄ >> 
Blogin kuvat: Kova laki -televisiosarjasta