Liekehtiviä siltoja.

19.06.2021

❖ Olet varmaan samaa mieltä, että siltojen polttaminen ei ole suotava asenne yleisesti ottaen elämässämme. Vaikka rankkojakin erimielisyyksiä ja kipeitäkin konflikteja tapahtuu ihmisten välillä, on tavoiteltavaa voida selvittää skismat siten, että kivi ei kengässä hankaa eikä katkeruus mieltä syövytä.

❖ Narsistin kanssa tilanne on toinen. Narsistin kanssa on mahdotonta jakaa vastuuta, puida yhdessä avoimesti, mitä tapahtui ja kuinka sopiminen luontuisi. Ei vaan onnistu, ei. Sillä narsistihan ei ole koskaan väärässä, hän ei ole syyllinen, häneltä puuttuu omatunto ja empatia - eikä hänen tavoitteenaan ole sopiminen, vaan voittaminen.

❖ Narsistin ja uhrin lähtökohdat ovat aivan eri planeetoilta; narsistille kaikki kohtaamiset ja kohtaukset ovat mahdollisuuksia osoittaa, että 'vastustaja' on pieni, heikko, väärässä ja syyllinen - kun taas 'vastustaja' koettaa saada tapahtumiin logiikkaa, jotta mieli saa rakennettua asioista mielekkään yhtälön, jotta sydän kevenee.

❖ On siis päivänselvää, ettei näin erilaisista asenteista voi koskaan syntyä mitään rakentavaa, hedelmällistä, ihmistä kasvattavaa ja ihmissuhdetta vahvistavaa. Ei, vaan lopputulema on uhrille kaaos, katastrofi, kipu rintalastan alla - narsistille uusi voitonmerkkipinssi hatunreunaan.

❖ Vaikka uhrin traumaside pitääkin lujasti otteessaan ja oma moraali koettaa vilpittömästi saada selvitettyä ihmissuhdedraamoja, narsistin suhteen on ymmärrettävä lakata hakkaamasta päätään seinään loputtomasti.

❖ Tämän oivaltaminen ei yleensä tapahdu niin kauan kuin ruorissa ovat kipupisteisiin kiinnittyneet reaktiiviset tunteet - vaan etäisyyden ottaminen onnistuu tiedon kautta. Tieto on voimaa.

❖ Järjen käyttöä ihmissuhdekuvioissa aliarvioidaan, vaikka juuri se auttaa meitä repäisemään itsemme irti pahantekijästä. Kun tieto siitä, että narsistin tähtäimessä oli aina vain käyttää sinua/minua oman illuusiominäkuvansa pönkittämiseen, menee selkärankaamme, alamme nähdä siltojen polttamisen mahdollisuuteena, ratkaisuna.

❖ Tieto vapauttaa meidät myös syyllisyydestä, joka piti suhteessa aivan liian pitkään. Syyllisyydestä, joka oli narsistin synnyttämää, uhrin omantunnon avulla manipuloitua.

❖ Sinun/minun ei siis tarvitse kantaa harteillamme narsistin luomaa keinotekoista syyllisyyttä ja häpeää - vaan voimme huojentuneina astua siitä narsistisesta todellisuudesta ulos; tämä ei ole omaatuntoamme vastaan, vaan luvallinen velvollisuus itseämme kohtaan.

❖ Kun leikkaamme suhteemme poikki narsistiin, puolustamme oikeuttamme kokea itsemme tärkeäksi, arvokkaaksi, rakastettavaksi - ja tämä varmuus voi syntyä, kun osoitamme itseämme kohtaan rakkautta, poltamme narsistin kötystämät sillat ja valaistumme: "Tein oikein!".

❖ Tämän kaiken kertoo siis järkikulta. Jälleen kerran: tieto on voimaa! ❐

____________________________________________


◈ Löydät kaikki videot TÄÄLTÄ >>
◈ Löydät FB-sivuston
TÄÄLTÄ >>   
Blogin kuva: Kirsi Toinintytär