Menetyksiä & vahvistumista.

04.04.2021

⦿ Oheinen kommentti on Kova Laki -sarjan Olivia Bensonilta. Ensi kuulemalta koin pientä kapinahenkeä, sillä omat elämänkokemukseni ovat puhuneet -tai niin olen tulkinnut- nimenomaan sen puolesta, että "olen menettänyt itseni, olen muuttunut, haluaisin takaisin sen hilpeän minäni, joka olin ennen!"..

⦿ Mutta sitten jäinkin miettimään, mitä tuo aforismi pitää sisällään. Kuka oli vanha minä, kuka on uusi minä, mitä siinä välissä tapahtui..?

⦿ Sanon usein videoillani, että narsistisen parisuhteen jälkeen uhrilla on vahvasti tunne, että oma identiteetti on hukassa, yhteys itseen on poikki.. Jolloin on koottava uusi minäkuva, aloitettava puhtaalta pöydältä.

⦿ Tuon oheisen kommentin valossa uuden minän rakentaminen tulee uuteen valoon: omalla kohdallani olen tajunnut, että ennen narsistista parisuhdetta minäkuvani ei ollut se, joka syvimmiltäni olin, vaan sen päällä oli valtavasti sälää, jota olin sinne sallinut kerääntyä.

⦿ Olin epävarmuuksieni vuoksi liiaksi ulkoapäin ohjautuva eli olin antanut muiden antamien määritelmien, tavoitteiden, kritiikin ja kiitoksenkin viitoittaa käsitystäni itsestäni - tai ennemminkin käsitystä siitä, millainen minun muka pitäisi olla. Siksi oma minä jäi jalkoihin, peittyi luvallani muiden ihmisten odotuksiin sekä niihin vaatimuksiin, jotka pohjautuivat omiin pelkoihini tulla hylätyksi.

⦿ Kun sitten ostin narsistilta 'eheytyneen illuusiominän', olin häneen niin sidoksissa tunnetasolla, että en ymmärtänyt suojautua; hän syvensi hylätyksi tulemisen pelkoani ja onnistui murtamaan minut kuin tyhjäksi, identiteettitalooni ei jäänyt lankun lankkua paikoilleen.

⦿ Tai niin luulin.

⦿ Itse asiassa koko episodi narsistin kanssa repi rakenteeni paljaaksi siten, että jäljelle jäi todellinen minä, se pelokas epävarma minä, jolla ei ollut enää mitään turvanaan, koska muiden määrittelemä minäkuva oli hävitetty - siksi minulla oli tunne, että 'minusta ei ole enää mitään jäljellä'.

⦿ Toki oli, mutta jäljelle jäänyttä minää en tuntenut, en ollut koskaan edes tavannut, enkä sen ääntä kuullut.

⦿ TÄMÄN todellisen minän kohtaamista olen terapiassa opetellut, tutustunut kuin uuteen minään. Ja 'uusi minä' se onkin, sillä ensimmäistä kertaa elämässäni elän minänä, en kuten muut odottavat tai kuten kuvittelen muiden odottavan.

⦿ Se haikailemani vanha minä ennen narsistin prässiä ei ollut omalla kohdallani se 'oikea minä', joten sitä ei edes kannata haikailla, vaan se oli 'vaatimusten viidakossa selviytyjän minä', joka etsi olemisen oikeutusta muiden ihmisten sanoista, silmistä, kasvoilta, eleistä. Siksi narsistikin onnistui sadun alussa sitouttamaan minut itseensä.

⦿ On ollut kieltämättä hurjaa olla yhtäkkiä itsensä kanssa kahdestaan, kun ei edes tiedä, kuka on.  Mutta tuo kahden olo on ollut hedelmällistä. Olen alkanut tunnistamaan itselleni aitoja kokemuksia, toiveita, tarpeita sekä nähnyt myös omat raadollisuuteni, jotka ovat syntyneet omista vanhoista traumoistani ja hyväksytyksi tulemisen nälästäni.

⦿ Kyse ei siis ole vain omien rajojen opettelusta ja itsensä huomioimisesta - vaan olen löytänyt myös syitä ja seurauksia niille piirteille ja kipupisteille, joiden vuoksi itse olen ollut matkan varrella muille ihmisille toisinaan kuin kivi kengässä, jos rehellisiä ollaan siis.

⦿ Näiden asioiden käsittely ei ole kivaa puuhaa, mutta on silti mielenrauhan vuoksi tärkeää. Etten kanna aikaisemmista kokemuksista johtuvia taakkoja matkassani ja kippaa niitä muiden reppuun.

⦿ Että oikein kuin siis ajattelee, Olivian huomautuksessa on ideaa! ❐

____________________________________________


◈ Löydät kaikki videot TÄÄLTÄ >>
◈ Löydät FB-sivuston TÄÄLTÄ >> 

Blogin kuva: @pixabay @pexels