Miksi narsisti käyttää uhristaan 'vääriä nimiä'? (p)

05.02.2023

Tärkeä kysymys jälleen sivuston seuraajalta: "Mihin narsisti pyrkii lempinimillä sekä nimittelynimillä eli 'väärillä nimillä'. Tässä muutama näkökulma:

❖ Narsisti antaa uhrilleen lempinimiä hellittelymielessä siksi, että näin uhri saa erityisyyskokemuksen, että hän on narsistin silmissä spessu, tärkeä, ihana, uniikin nimen arvoinen. Tämä kuuluu siis rakkauspommitukseen, jolloin narsisti luo uhrilleen tiiviin tunnesiteen itseensä. Näin uhrin minäkuva kaunistuu, jolloin tämä ei kiinnity ainoastaan tähän 'upeaan narsistiin', vaan omaan ihanaan fantasiaminäänsä. Narsistin ajatushan on illuusiominän jälkeen vetää uhrinsa alas jalustalta alennustilaan - ja jotta se onnistuu uhrin pyristelemättä, täytyy tämän olla tiukassa tunnetason siteessä narsistiin.

➜ Sivukommentti: tämä ainutlaatuinen lempinimi saattaa olla nimi, jota narsisti on käyttänyt aikaisemmissakin suhteissaan, joten se siitä erityisyydestä. Mutta toki narsisti voi kehitellä aivan uudenkin sen tiedon pohjalta, jonka hän on uhrilt
aan onkinut: että mikä kuulostaa ihanalta, ja mistä voi sitten tehdä loukkaavan väännöksen.

❖ Tätä hellittelynimeä narsisti sitten käyttää myöhemmin imuroidessaan uhriaan eli pyöritellessään traumakierrettä: taivas-helvetti-imurointi-taivas-helvetti-imurointi...jne. Lempi- ja haukkumanimet johtavat uhrin ehdollistumiseen: kun narsisti vilauttaa tätä 'lutuisuutta', antaa se uhrille pikkuruisen dejavun eli kokemuksen uhrin omasta suloisuudesta ja suhteen ainutlaatuisuudesta, jolloin traumaside lujittuu - toisaalta, kun käytössä on ruma haukkumanimi, uhri tietää, että nyt ovat luvassa jälleen synkät ajat, jolloin hän elää kuin kananmunankuorilla dumpaten oman persoonansa sivuun miellyttääkseen narsistia.

❖ Arvosteleva, pilkallinen ja/tai uhkaavansävyinen haukkumanimi on uhrin sortamista alennustilaan, johon narsisti siis uhrinsa ajaa. Nimittely on rankkaa henkistä väkivaltaa, jossa uhri määritellään ulkoapäin reppanaksi, skeidaksi, riesaksi, oksettavaksi.. Ja saadaan uhri pelkotilaan ja arvottomuuden tunteeseen. Näin narsisti lappaa uhriinsa lapiokaupalla häpeää ja syyllisyyttä, jotka ovat siis projisoitua häpeää ja syyllisyyttä; toisin sanoen narsistin omia tuntemuksia, jotka hän muun muassa nimittelyn avulla siirtää toisiin ihmisiin.

❖ Oma tarinansa ovat ne muka-lipsahdukset, kun narsisti kutsuu uhriaan tyystin väärällä nimellä, toisen ihmisen nimellä. Esimerkiksi seksin yhteydessä käytetty eksän tai kenen tahansa toisen nimi on kipeä isku uhrille, koska intiimillä hetkellä ihminen on täysin puolustuskyvytön. Ajatus, että kumppanin mieli on aivan jossain muualla, toisessa ihmisessä, jättää kaamean jäljen muun muassa uhrin itsetuntoon ja omanarvontuntoon.

❖ Tällainen nimillä kikkailu on gaslighting-manipulaatiota, joka tarkoittaa uhrin todellisuudentajun rikkomista eli uhrille syntyy tuntu, että hän on täysin hukassa: "Missä mennään, mitä täällä oikein tapahtuu?". Lempi- ja haukkumanimet hämmentävät uhrin: äsken uhri oli narsistin mukaan ihqu, ja jo seuraavassa hetkessä syvästi halveksittava. Tällainen henkisesti ja ajatusmaailmaltaan uhmaikäisen käyttämä manipulaatio on hirvittävä painolasti uhrille, koska se ikään kuin repii tämän kokemusta itsestään persoonana. Tässä yksi keino rikkoa uhrin yhteys omaan itseensä. Koska narsistilla itsellään ei ole omaa persoonaa, vaan hän toimii tekaistulla minällä, haluaa hän varmistella, ettei muillakaan ole yhteyttä sisimpäänsä, omintakeiseen minään. Näin narsisti saa askel askeleelta yliotteen uhristaan, omaan kontrolliinsa. Tämän vuoksi narsisti nauttii, kun uhri kärsii.

❖ Omatunnollisen mieli haluaa hyvin sitkeästi ajatella, että vain se hellittely on 'totta', ja se haukkumanimi on ainoastaan 'hetkellinen ärsyyntyminen, ei perimmiltään totta' - siksi sitä sietää ja sietää ja sietää aivan liian pitkään. Kuvioon on astunut uhrin mieleen kognitiivinen dissonanssi eli narsistin pahojen tekojen ja sanojen rationalisoiminen narsistin eduksi - koska omatunnollisen mieli ei voi uskoa, että kukaan voisi tarkoituksellisesti olla niin paha. Samalla uhri toivoo, että pian saisi taas kuulla hellittelynimen, jotta se suhteen alun kauneus olisi saavutettavissa.

❖ Tosin, traumakierteen syklin nopeutuessa uhri ei osaa yleensä odottaa enää mitään, koska narsisti on tuhonnut uhrinsa ihmisyyden, ihmisarvon ja itsetuntemuksen, jolloin sitä jaksaa hädin tuskin enää vain olla olemassa. Nippanappa.

❖ Miksi uhri alistuu tilanteeseen, jossa toinen ihminen määrittelee, ohjailee ja johdattelee hänen kokemustaan itsestään ja sitä kautta koko hänen elämäänsä? Miksi uhri alkaa uskoa olevansa sellainen kuin narsisti tahtoo? Alla joitakin pohdintoja eli videovinkkejä näihin kysymyksiin! ❐

__________________________________________________