Narsismi - synnynnäinen kostonhimo?

29.03.2023

❓ 'Narsisti vs. Minä' kanavan (Youtube) seuraaja kysyy: "Onko narsismi synnynnäinen vika - vai onko jotain tapahtunut tälle ihmiselle, että hän haluaa kostaa?"

Tässä joitakin 'ehdottavia' näkökulmia:
❖ On ollut paljonkin juttua siitä, että narsismin voisi kuvantaa; on saatu tutkimustulosta, että aivojen niin sanottu empatiakeskus olisi narsistilla käytännössä kuoliossa. Mielestäni synnynnäisyyden todistusarvon tekee haasteelliseksi se, että tällaisen kuvantamistestinhän voi tehdä vain aikuiselle, joten voimmeko olla täysin varmoja, että kyse on synnynnäisestä vauriosta vaiko opitusta tottumuksesta ja sen seurauksesta?

❖ ..eli josko se johtuukin siitä, että ihminen on lapsuutensa alkumetreillä kohdannut jotakin sellaista (epäjohdonmukainen rakkaus/hylkäämisen haavat), että on siksi kehitellyt suojakseen itselleen omatunnottoman illuusioegon - jolloin juuri nuo aivojen empatia-alueet ja -järjestelmät eivät aktivoidu aikuisena. Tällöin ne eivät siis kuvantaessakaan toimi.

❖ Jos kuvantaminen osoittaa kiistatta, että henkilö x:n empatiakeskuksessa on pysyvää hiljaiseloa, kertonee tämä todennäköisesti, joka tapauksessa, että tänä päivänä kyseisen henkilön tilanne ei ole aivan terve. Tästä teemasta löytyy varmasti lisätietoa netistä, rohkaisen tutkailemaan, jos aihe kiinnostaa enemmänkin.

❖ Omaan logiikkaani istuu se alan ammattiasiantuntijoiden ajatus, että narsismissa on kyse minäkuvatason, persoonallisuuden vammasta; narsisti ei saa yhteyttä todelliseen minäänsä, koska hänellä ei ole siihen eväitä. Rakkaudettomuuden ja hylkäämisen kokemukset narsistin elämän alkuvaiheessa ovat olleet jostain syystä niin voimallisia, ettei ihmiselle ole kasvanut kykyä olla inhimillinen, epätäydellinen, virheitä tekevä pelkäämättä hylkäämistä, vaan sen tilalle on jäänyt päälle 'kaikkeen oikeutetun uhmaikäisen' minä.

❖ Narsistilta on saatettu vaatia lapsena aivan liikaa tai ei yhtään mitään, jolloin on syntynyt todellinen riippuvuussuhde muihin ihmisiin, joiden tehtävä narsistin mukaan on tehdä hänet onnelliseksi. Kaikki ihmiset, tilanteet ja jopa esineet ovat narsistille 'narsistisia lähteitä'. Tämä merkitsee sitä, että narsisti laittaa toiset ihmiset manipuloinnin avulla mahdollistamaan, että hän voi kokea itsensä illuusiominänsä mittaiseksi.

❖ Narsisti ei loppujen lopuksi tiedä, mihin hän päättyy ja mistä muut ihmiset alkavat; eli hän, jos kuka, on läheisriippuvainen, vaikka näin ei uskoisikaan. Tosiasiassa kuitenkin narsisti tarvitsee muita ihmisiä peilikseen, että hän voi olla olemassa ja vieläpä patsastellen oman fantasiansa valossa.

❖ Kostaako narsisti? Varmasti tämän tuhoavassa toiminnassa on kostonhimoakin siten, että narsisti kuvitellee pääsevänsä omasta sanoittamattomasta pahasta olostaan eroon niin, että hän pakottaa toiset ihmiset kantamaan sitä taakkaa puolestaan. Narsistin erikoinen ajatus olevansa kaikkeen oikeutettu antaa hänelle hänen omasta mielestään luvan tyrkätä pahan kiertämään eli kaataa kipunsa siihen syyttömille ihmisille.

❖ Huomioitavaa on tämäkin: narsistilla on takaraivossaan alati uskomus, että kaikki haluavat hänelle vain pahaa ja ovat näin ollen "valmiita puukottamaan häntä selkään hetkenä minä hyvänsä". Tämän vainoharhan seurauksena hyökkäys näyttäisi olevan narsistin puolustusmekanismi, missä on toki kostontuntua, koska narsistihan oudon näkemyksensä mukaan maksaa potut pottuina jo ennen kuin mitään edes tapahtuu, ja tuskin oli ollut edes tapahtumassa.

❖ Ja vielä tämä: vaurioittavalla, kostonhimoisella toiminnallaan narsisti saa toiset ihmiset kärsimään ja kokemaan sitä myöten haavoittuvuutta ja pienuuttakin, jolloin narsisti saa uhrinsa helpommin kontrolliinsa. Jotta se narsistin höttöidentiteetti pysyy kasassa, hänen tulee voida hallita muita ihmisiä ja tapahtumia, jotta nämä eivät uhkaa hänen keksittyä persoonallisuuttaan.

❖ Ihmissuhteiden päätyttyä narsisti vakuuttuu oman salaliittoteoriansa totuudellisuudesta tyyliin "Mähän sanoin!". Tämän vuoksi ei ole tavatonta, että narsisti näkee paljonkin vaivaa tuhotakseen narsistin silmissä hänet pettäneen ihmisen. Silloin kuviossa todellakin voi olla kosto sen rumimmassa muodossaan. Tämän vuoksi narsistin viitseliäisyyttä aiheuttaa vaikeuksia ja tuskaa muille ihmisille ei saisi koskaan aliarvioida.

____________________________________________________