Narsisti omassa oravanpyörässään. (p)

31.07.2023

📌 KYSYMYS: "Voisiko olla niin, että myös narsisti itse pohjimmiltaan 'kärsii' omista häiriintyneistä persoonallisuutensa piirteistään? Eihän kenenkään ihmisen (ei edes narsistin) mielenterveydelle tee hyvää tuntea pelkkää vihaa ja kateutta muita ihmisiä kohtaan?"
- - -
📌 KIRSIN AATOKSIA:
◈ Erittäin ymmärrettävää pohdintaa - juuri noin OMATUNNOLLINEN ajattelee. On vaikea OMATUNNOLLISENA käsittää operatiivisesti OMATUNNOTTOMAN maailmaa.

◈ Moni on pohtinut samaa tyyliin "eikö narsisti edes joskus tajua tekevänsä väärin, täytyyhän sen joskus..?" - mutta kun ei ole operatiivista omaatuntoa, niin mikään ei hetkauta, ei tunnu, ei nappaa - mikään ei suitsi narsistin tekemisiä, eikä aiheuta hänessä tervettä häpeää ja syyllisyyttä, mikä olisi ihmisenä kasvamisen edellytys sekä merkittävä asia ihmissuhteissa.

◈ Ei narsistin käytös ole narsistin itsensä mielestä häiriöistä, vaan oikeutettua, loogista, fiksua, eettistä, moraalista jne. Paksunahkaiselta ilminarsistilta puuttuvat uupumisen elementit eli hän ei väsy vihaamasta, sillä se on hänen polttoaineensa; herkkähipiäinen piilonarsisti (etenkin haavoittuvainen) väsyy, mutta ei siten, että katsoisi peiliin, vaan siten, että syyllistää ympäristöään vieläkin isommin, hän on The Marttyyri. Narsisti ei ole se, joka hänen omasta häiriöstään kärsii, vaan ainoastaan tämän ympäristö. Tai siis, jos narsisti jostain kärsii, niin "muiden ihmisten idiotismista".

◈ Kun ei näe ongelmaa itsessään, ei voi sitä muuttaakaan.

◈ Toki narsistilla on kognitiivinen tieto, mitkä asiat ovat ja eivät ole hyväksyttäviä yleisen käsityksen mukaan - mutta se ei hänen mielestään koske häntä. Hän siis elää kaksoisstandardia: muille ihmisille on omat sääntönsä, narsistilla on omansa.

◈ Narsistin kaksi aitoa tunnetta ovat juuri viha sekä kateus, kuten uhmaikäisillä lapsilla. Siksi myös kaikenlaiset ja -kokoiset konfliktit ovat narsistille elinehto ja hauskuutusta. Ristiriitatilanteita luomalla hän saa toiset ihmiset naruunsa; sitä kutsutaan gaslighting-manipulaatioksi, jolla narsisti pyrkii sekoittamaan uhrinsa todellisuudentajun. Joten: kyllä, kyllä narsisti jaksaa vihata.

◈ Totta: sisimmässään narsisti on aivan rikki, eikä todellakaan ole missään tapauksessa terveellistä vihata ja kadehtia kaikkia läpi elämänsä kohtaamatta pahan olonsa aiheuttajaa, rikkonaista minäänsä. Mutta koska narsistilla ei operatiivinen omatunto auta luotsaamaan ihmissuhteissa, on hänen mielenterveytensäkin erilainen rakenteeltaan. Sitä ei horjuta hänen omista teoistaan nouseva häpeä, koska sitä ei ole. Hänet "tekee hulluksi vain muut ihmiset". Ja päihittämällä ja murtamalla muita ihmisiä hänen 'mielenterveytensä' voimaantuu.

◈ Ja koska operatiivinen omatunto ei 'sotke' narsistin tekemisiä, hän jatkaa valitsemallaan uralla eli syyllistää, nakittaa, alistaa ja kontrolloi muita ihmisiä voidakseen ohittaa oman osallisuutensa ja syyllisyytensä yhtään mihinkään, josta tulisi ottaa vastuuta. Hän on saanut tämän sapluunan toimimaan, se on siksi niin palkitsevaa, jolloin se antaa pönkitystä narsistin sairaalle ajatusmaailmalle eikä ohjaa häntä oman minänsä remonttiin.

◈ Narsisti on itse rakentamassaan oravanpyörässä, ja hän peittää yhden valheen uudella ja vielä suuremmalla. Hän selviää tilanteista projisoimalla eli siirtämällä itsellensä kuuluvaa häpeäänsä ja syyllisyyttään muille. Tämän vuoksi ei voi suositella kenellekään jäämään yrittämään rakastamaan narsistia ehjäksi. Ei tule tapahtumaan i h m i s e n toimesta. Surullista, mutta tärkeää totta.