Narsistin häpeä ei ole uhrin häpeä.

18.03.2024

❖ Narsisti ei sinänsä koe vääristä teoistaan ja sanoistaan häpeää ja syyllisyyttä, koska tältä puuttuu illuusioidentiteetin vuoksi ns. operatiivinen omatunto - mutta hänessä asuu syvää riittämättömyyttä sekä siitä juontuvaa häpeää ja syyllisyyttä olemassaolostaan. 

❖ Tämä ei ole tiedostettua, vaan "epämiellyttävä tunne", joka on läsnä tuon tuosta. Karkeasti sanottuna: ilminarsistilla maton alle tuupattuna ja haavoittuvaisella piilonarsistilla käsissä liki aina.

❖ Se on niin sietämätön tunne, kun sen jättää kohtaamatta ja työstämättä, että sen mielellään työntää toisen ihmisen kannettavaksi.

❖ Sen nimi on 'projisointi' eli omien heikkouksien siirtämistä/heijastelua toisiin ihmisiin.

❖ Koska narsistin oma häpeä ja syyllisyys eivät tosiasiallisesti ole uhrin, uhrin ei pitäisi kuluttaa narsistin juurisyiden pohdintaan kallisarvoisia terapiatuntejaan, vaan laittaa päättäväisesti narsistin synnyttämät kuonat pois.

❖ Narsistin peili ei ole terve peili, jonka valossa uhri voisi omaa toimintaansa arvioida. Piste.

❖ Narsistille projisointi on alituinen puolustusmekanismi, vaistonvaraista selviytymiskeinoa, koska tahtotaso ja kyky itseanalyysiin puuttuu.

❖ Ja ellei ihminen koskaan omaehtoisesti tahdo elämäänsä todellisia sisäisiä muutoksia itsessään, eheytymistä ei tapahdu koskaan.

❖ Miten surullista narsistin itsensä kannalta - ja ympäristön kannalta!
                                               ___________________________________________________