Narsistin & uhrin tunnelukot. (p)

03.07.2022

❖ Itsekäs, toisten rajoja rikkova, välinpitämätön, yhteisiä pelisääntöjä halveksiva ja jopa aggressiivinen (ilmi/passiivis-) käytös ei tee vielä narsistia narsistiksi, sillä nuo kaikki ominaisuudet löytyvät meidän itse kunkin repertuaarista jossain kohtaa elämää, tässä päivässäkin tilannekohtaisesti - ja on paljon erilaisia pitkäaikaisia/pysyviäkin häiriöitä ja sairauksia, joiden oirelistalta nuo piirteet löytyvät - siis muitakin kuin narsismi.

❖ Narsistin tekee narsistiksi pysyvä operatiivinen omatunnottomuus. Näin ollen KAIKKI käytös narsistin toimesta on 'häiriöistä', narsistista. Siis kaikki ne ihqut, upeat, epäitsekkään oloiset, kauniit, huomaavaiset, lutuset, tunneälykkäätkin teot ovat narsistisia, koska kyse on tietoisesta manipulaatiosta eli systemaattisesta ja suunnitelmallisesta ihmisten käyttämisestä narsistin agendan toteutumiseen. Siksi narsistioletettua tulee arvioida isossa kuvassa, ei yksittäisten satuttavien käytösmallien valossa.

❖ Narsisti on omassa vankilassaan koko elämänsä, koska hän ei näe omia tunnelukkojaan; yhteys itseen ei syystä tai toisesta koskaan kasvanut. Kipupisteet, epävarmuus ja keskeneräisyys (lukkoja) ovat narsistin ulottumattomissa, hän ei pääse avaamaan niitä. Siksi hän ei voi edes haluta avata niitä. Ne ovat hänen tiedostamattomassaan. Lukot ovat hänen 'ovensa' ulkopuolella.

❖ Puuttuva operatiivinen omatunto ei enää aikuisena kasva, koska narsisti on oppinut selviytymään omalla kieroutuneella tavallaan ja asenteellaan; hän luulee saavansa haluamansa omilla keinoillaan - 'miksi muuttaa (hänen mielestään) toimivaa sapluunaa?'.

❖ Hän on oppinut toimimaan vankilastaan käsin siten, että hän kuvittelee saavuttavansa vapauden pakottamalla muut ihmiset samaan selliin hänen kanssaan. Tämä on pahoin häiriöinen illuusio.

❖ Omatunnollisella taasen lukot ovat 'oven' sisäpuolella; usein jo ruostuneet lukot ovat toki työläitä avata, niihin liittyy myös toinen toistemme satuttamista niin kauan kuin emme niitä tiedosta ja saa niitä murrettua. Tämä meidän kunkin oma vankilamme on muidenkin ihmisten ja tilanteiden synnyttämää, ei vain narsistin - tosin lapsuuden narsistivanhempi on merkittävin tekijä.

❖ Omatunnollisella on kuitenkin optio päästä vapauteen kahleistaan - koska niin halutessaan ja apua hakiessaan/saadessaan oma itsekkyys, sisimmän kivuliaisuus ja keskeneräisyys on mahdollista kohdata. Tiedostaen lukkoihinsa voi käydä käsiksi, tiirikoida ne auki - ja astua vapauteen.

❖ Tämä oivallus on tärkeä tehdä siinä kohtaa, kun narsistisen ihmissuhteen aikana ja sen jälkeen ihmettelee tuskaisena, mistä tässä on kyse, voisiko tilanne vielä muuttua, miksi toinen on niin kylmä - miksi hän ei edes halua muuttua.

❖ Oivallus on myös tärkeää siksi, että sen sijaan, että keskitymme narsistin tunnelukkoihin käännämmekin katseemme omaan oveemme ja lähdemme murtamaan sen lukkoja. Uhrius eli narsistin vankilaan imeytyminen on tärkeä tiedostaa, jotta tiedämme, mistä vapaudumme - vaan se todellinen irrottautuminen tapahtuu vasta oman lukkoryppään avauksella. ❐

____________________________________________

◈ Löydät kaikki videot TÄÄLTÄ >>
◈ Löydät FB-sivuston TÄÄLTÄ >>  
Kuva: Kirsi Toinintytär