Pelottava vai turvallinen yksinäisyys? (p)
❖ Yksinäisyys on taatusti useimmille narsistin uhreille tuttu kokemus, koska narsisti pyrkii eristämään uhrinsa, jotta tälle ei olisi tukea muista ihmisistä, eikä narsistin luoma julkisivu rikkoutuisi.
❖ Narsistiset kuviot ovat myöskin niin absurdeja, että sekin synnyttää uhrissa yksinäisyyttä: on vaikea sanoittaa muille kaikkea sitä tragediaa, koska tilanteet ovat niin käsittämättömiä. Narsistihan pystyy aiheuttamaan kärsimystä aivan makrotasolla: pelkkä virne pitää jo sisällään sellaista halveksuntaa, että se riisuu uhrin itsetunnosta ajan myötä. Mutta miten tämän kertoo sellaiselle, jolla ei ole samaa kokemusta? Sepä se.. Uhri jää herkästi kaaoksensa kanssa yksin.
❖ Yksinäisyys saattaa suhteen jälkeen ilmentyä uhrin eristäytymisenä, mikä voi olla jatkumoa sille, mihin mielialaan narsisti on uhrinsa saanut; näin ollen sitä ikään kuin jatkaa siitä, mihin narsisti jäi: uhri on tavallaan hylännyt itsekin itsensä - ja omalla eristäytymisellään ylläpitää yksinäisyyttään.
❖ Toisaalta: eristäytyminen voi olla kuin tauko ihmissuhteista, koska on niin taakoittunut ihmiskontaktista, ettei vaan jaksa olla yhteydessä. Ei jaksa alituiseen tulkita ihmisiä ja koettaa tarjota itseään hyväksyttävänä, koska narsistin kanssa se on ollut jatkuva rikkova asetelma.
❖ Oman lisänsä tuo se luottamuspula, joka narsistin kanssa ollessa yleensä kasvaa, joten senkin vuoksi voi olla vaikeuksia viihtyä ihmisten parissa.
❖ Ja vielä tämä: kun uhri on oikein häpeän ja syyllisyyden alle murjottu, voi hän kokea koko elämäntilanteestaan sellaista häpeää ja syyllisyyttä, että ei sen vuoksi uskaltaudu ihmisten ilmoille.
❖ Eikä unohdeta tätä: tosiasiallinen masennus ja uupumus narsistisesti toksisen ihmissuhteen vuoksi on yleensä niin syvää, että ei jaksa nähdä ihmisiä. Mutta vaikka jaksaisikin edes hetken, voi keskellä ihmisvilinän kokea olonsa silti erittäin yksinäiseksi raskaan taakkansa kanssa.
❖ Kolikon toinen puoli on se, että etäisyyden pitämisen takana ei välttämättä ole masentunut eristäytyminen, vaan rauhoittuminen, niin sanotusti asettautuminen takaisiin itseensä, elämän priorisointi ja uudet näköalat.
❖ Yksin oleminen tai aktiivinen seuraelämä eivät ole missään tapauksessa eheytymisen mittari - eikä sen tarvitse myöskään olla pelon aiheuttaja, sillä kaikella on aikansa. Kuten Iso Kirjakin sanoo: "Kaikella on määräaika, ja aikansa on joka asialla taivaan alla. Aika on istuttaa ja aika repiä istutus. Aika on purkaa ja aika rakentaa. Aika on itkeä ja aika nauraa. Aika on valittaa ja aika hypellä. Aika on säilyttää ja aika viskata pois. Aika on reväistä rikki ja aika ommella yhteen. Aika on olla vaiti ja aika puhua.."
❖ On siis olemassa tahatonta, ohjailtua yksinäisyyttä, joka on peruja traumatisoitumisesta - ja on olemassa valittua yksinäisyyttä, jolloin on tilaa puhaltaa elämänsä peli hetkeksi poikki. Sitten on sitä viisasta yksinäisyyttä, joka voimaannuttaa - kun tajuaa, että yksin voi olla hyvä olla.
❖ Mutta haavoittuneessa tilanteessa yksinäisyys tuntuu taatusti ahdistavalta, mikä kertoo usein esimerkiksi siitä, että on oman traumasiteensä kanssa vielä niin solmussa, että yksinäisyys repii, jolloin siinä ei voi nähdä mitään 'hyvää', hedelmällistä eikä turvallista: yksinäisyys ja eristäytyminen voivat siis olla yhtäaikaa kuin tarpeellinen pakopaikka ja silti kammoksuttava asia.
❖ Oman kokemuksensa tunnistaminen on tässäkin avainasemassa: että osaa sanoittaa tunteensa yksinäisyyttä kohtaan:
1.) Mikä on yksinäisyyden luonne ja rooli juuri itsensä kohdalla?
2.) Mikä yksinäisyydessä hirvittää ja miksi?
3.) Millainen yksinäisyys on tervettä signaalia, mikä epätervettä?
4.) Millä tavoin yksinäisyys voi olla eduksi toipumiselle?
❖ Tähän samaan yksinäisyysteemaan liittyy usein sekin, että kysymme toisilta: "Miten pitkään sulla meni toipua?" - mikä on riskikysymys, koska saatamme ryhtyä vertailemaan itseämme tervehtymisen suhteen. Mitään aikajanakaavaa ei ole, koska me puimme toksisen ihmissuhteen repiminä kukin niin monenlaisia asioita, että jollakulla menee pidempään, toisella lyhyempään; ei ole olemassa oikeaa ja väärää tapaa ja aikaa eheytyä. On olemassa vain sinun tapasi ja aikasi eheytyä. ❐
_______________________________________
➤ Voit kuunnella tämän blogin podcastina 'Narsisti vs. Minä' -kanavalla TÄÄLLÄ >>
🔸 Nämä 'Narsisti vs. Minä' -kanavan (Youtube) esimerkkivideot saattavat kiinnostaa:
✦
Miksi ja miten narsisti aiheuttaa uhrilleen yksinäisyyden? >>
✦ Miksi narsistisen suhteen jälkeen "kukaan
ei tunnu miltään"? >>
✦ Miksi narsistinen
ihmissuhde on niin musertava? >>
✦ Narsistin 7
tapaa aiheuttaa uhrille syyllisyyttä ja häpeää. >>
✦ Narsistin virne traumatisoi. >>
✦ Narsistin sanaton väkivalta. >>
✦ Narsistin henkinen fyysinen väkivalta. >>
✅ Kanavan kaikki videot soittolistoiksi lajiteltuina, teemoittain >>