Kun pelko rikkoo - ja väistyy. (p)

11.09.2021

▶ Pelko syö naista ja miestä. Rakkaudessa ei ole pelkoa - mutta rakkaudettomuudessa puolestaan käsiin ei mitään muuta jääkään kuin pelkkä pelko.

▶ Ja näin käy narsistin kanssa. Hän on kyvytön rakastamaan itseään, osaamaton vastaanottamaan rakkautta sekä kädetön sitä antamaan. Hän on loppujen lopuksi, jos hänen ytimeensä porauduttaisiin, murskaavan pelon vallassa. Todellisuudessa hän on pullollaan häpeää, epävarmuutta ja syyllisyyttä olemassaolostaan - siksi hän onkin aikanaan rakentanut turvakseen tolkuttoman paksun muurin; näin hänen ei tarvitse kohdata sisimpäänsä.

▶ Narsisti lilluu fantasiassaan: "Olen ylivertainen, kaikesta inhimillisestä vapaa!". Oikeammin hän on kuitenkin paniikissa, ja nimenomaan hylätyksi tulemisen kauhussa. Jotta hän ei joutuisi jätetyksi, hän projisoi häpeänsä, epävarmuutensa ja syyllisyytensä olemassaolostaan uhriensa päälle - jonka jälkeen hän voi ylivertaisuudessaan oksentaa toisen niskaan - eli saada monitasoisen väkivallan keinoin muserrettua toiset sellaiseksi, joka hän itse oikeasti kokee olevansa, tajuamatta sitä itse.

▶ Uhrin murtamisesta on narsistille sekin hyöty, että tällä tavoin hän tekee toisesta ihmisestä vastuskyvyttömän, jolloin tämä on voimaton jättämään helvetillistä elämää, uhri on traumasiteessä pahoinpitelijäänsä.

Eevi Minkkinen on koonnut Hidasta Elämää -sivuston blogiinsa 'ihmisyyden pelkoja':
⊗ Hylätyksi- ja torjutuksi tulemisen pelko
⊗ Pelko kasvojen menettämisestä, häpäistyksi tulosta
⊗ Pelko yksin jäämisestä
⊗ Pelko elämän epävakaudesta
⊗ Pelko, että ei ole rakkauden arvoinen
⊗ Pelko, että jää paitsi tai ulkopuolelle
⊗ Pelko, että ei ole mitään, tyhjyyden pelko

▶ Narsistikaan ei ole näistä peloista vapaa, vaikka hän niin itselleen ja muille uskottelee - mutta koska hän ei näe näitä omiksi ongelmikseen, hän on äärimmäisen tuhoisa pakottaessaan muut ihmiset kokemaan hänen tuskansa, hänen puolestaan.

▶ Tämä on valtavan tärkeä tieto narsistin uhrille. Että narsistin häpeä ei ole uhrin häpeä. Siitä on lupa astua ulos. Se on narsistin henkilökohtaista todellisuutta - uhrilla ei ole siihen osaa eikä arpaa.

▶ Tämän tosiasian sisäistäminen antaa uhrille kauan kaivattua tunne-etäisyyttä narsistiin. Se on yksi avain traumasiteen purkuun. Kun ymmärtää, että narsisti sitoi uhrinsa itseensä hylätyksi tulemisen pelossa ja nujersi uhrinsa hylätyksi tulemisen pelossa, käsittää, miksi narsisti on samojen kaavojensa ja julmuutensa suhteen niin kyltymätön.

▶ Surullista on se, että narsistia EI VOI rakastaa ehjäksi. Vaikka kuinka uhrin sydän sitä haluaisi - niin narsistin mieli ei sitä kaipaa. Miksi niin, jos kerran hän on niin hyväksytyksi tulemisen nälässä? Siksi, että hän ei tunne sisimpänsä panikoivaa lastaan. Siksi, että narsistilla ei ole ongelmia itsensä kanssa, vaan rasittavan fiiliksen syypää on aina uhri/uhrit. Narsisti kuvittelee erheellisesti olevansa täysin terve - joten miksi hän kaipaisi parannusta? Emme voi rakastaa ketään väkisin ehjäksi. Siitä fantasiasta on oman elämän kannalta välttämätöntä luopua.

▶ Uhrin toipumista ajatellen on elintärkeää hakeutua sellaisten ihmisten pakeille, jotka osoittavat rakkautta - jotta pelko voisi väistyä ja mieli/sielu/sydän/sisin uskoo: "Olen tärkeä, arvokas, rakastettava!".

▶ Näitä ihmisiä ovat etenkin vertaistukiyhteisön ihmiset, joilla on samoja kokemuksia - ja he, jotka ovat kriisiavun osaajia. Heillä on sydän paikallaan. ❐

____________________________________________

➤ Voit kuunnella tämän blogin podcastina 'Narsisti vs. Minä' -kanavalla TÄÄLLÄ >>

🔸 Nämä 'Narsisti vs. Minä' -kanavan (Youtube) esimerkkivideot saattavat kiinnostaa:
Narsistin anatomia. >>
Narsisti on tunne-elämältään uhmaikäisen tasolla. >>
Narsisti on vainoharhojensa vanki. >>
Mitä narsisti pelkää? >>
Narsistin 3 fyysistä väkivaltamuotoa. >>
Narsistin henkinen fyysinen väkivalta. >>
Narsistin virne traumatisoi. >>
Narsistin sanaton väkivalta. >>
Narsistin 'mykkäkoulu' = väkivaltainen hylkääminen. >>
Narsisti & taloudellinen väkivalta. >>
Narsisti & uskonto/hengellisyys.. vol1. (hengell. yhteisössä) >>
Miksi narsistinen ihmissuhde on niin musertava? >>
Narsisti & uhri & kognitiivinen dissonanssi?! (traumasiteen avain) >>

Narsistin uhrin 4 vahingollista minäkuvaa. >>
Narsistin uhri & 'häpeän monet kasvot'. >>
"Kuinka katkaisen traumasiteeni narsistiin?" >>


◈ Löydät kaikki videot TÄÄLTÄ >>
◈ Löydät FB-sivuston TÄÄLTÄ >>  
Blogin kuva: @annaurlapova @pexels