"Piirteeni eivät anna oikeutta rikkoa minua." (p)

17.06.2022

◈ Kun näin jossain yllä olevan meemitekstin, ja kun olin juuri käynyt aiheesta keskustelun tätä kaikkea murehtivan kanssa, muistin itsekin miettineeni taannoin tuota asetelmaa omalla kohdallani: "Mikä minussa on vikana, että jouduin narsistin uhriksi, jälleen?".

◈ Kysymys on kuitenkin väärä. Uskallan sanoa vääräksi.

◈ ..sillä jos joku päättää alistaa, käyttää hyväkseen ja musertaa toisen ihmisen, sillä ei ole mitään tekemistä uhrin ominaisuuksien ja persoonan kanssa. Mikään piirre uhrissa ei oikeuta koskaan pahoinpitelyyn. Mikään. Koskaan.

◈ Eikä mikään koskaan 'oikeuta' narsistin uhriakaan ajattelemaan itsestään syyllisenä. Nämä kaksi asiaa on opittava käsittämään: narsistin syyllisyys ja narsistin uhrin syyttömyys.

◈ On silti aivan ymmärrettävää, että sitä on taipuvainen hakemaan syytä itsestään, sillä niinhän narsisti on suhteen aikana opettanut ajattelemaan. Myös uhrin harteilla oleva häpeä ohjailee penkomaan oman persoonan osuutta tragedialle. Ja lisäksi tämä: kun missään ei ole mitään järkeä, eikä narsistiin saa mitään otetta - on ainoa paikalla oleva »minä itse«, jolloin saadakseni asioille selityksen haen sen omasta persoonastani ja ominaisuuksistani. Tämä tutkintalinja on kuitenkin epäonnistunut jo lähtökohtaisesti, koska uhriksi joutuminen ei tietenkään ole uhrin vika.

◈ Oikeat kysymykset sitä vastoin ovat nämä: miksi narsistiin jää helposti kiikkiin ja miksi suhteen katkaiseminen on niin vaikeaa? Vastauksena en edelleenkään rohkaisisi syyllistämään ja arvostelemaan itseään, vaan sen sijaan sisäistämään narsismitietoa siinä määrin, että käsittää valheellisuuden anatomian ja huijauksen tekniikat - sekä armollisesti tutustumaan omaan historiaansa ja heikkoihin pisteisiinsä, jotka narsisti tunnisti ja leikki korjanneensa saadakseen uhrinsa liimautumaan itseensä.

◈ Narsisti saa kiehtovalla tavalla uhrin uskomaan, että 'me ollaan niin samiksii'. Uhrin askel on siksi niin kevyt, maisemat niin raikkaat ja unelmat niin tavoitettavissa. Kaikki se, jonka on tähän saakka kokenut omassa persoonassaan, kehossaan ja/tai piirteissään kuin valuvioiksi, ovat nyt poispyyhityt. Ketä tällainen ei veisi mukanaan? Ketä, hä?

◈ On päivän selvä asia, että tällaiseen kauneuteen, huikeuteen ja ainutlaatuiseen mahdollisuuteen sitä on erittäin halukas, kyvykäs ja motivoitunut lataamaan kaikkensa, jotta suhde onnistuu. Eli jos oikein tarkkoja ollaan, niin ei tällaisissa tragedioissa suhteeseen ryhtyminen narsistin kanssa ole villakoiran ydin, vaan narsistin omatunnottomuus, jota ei ole voinut 'tottumattomana' aikaisemmin tunnistaa.

◈ Jos narsisti on alun perinkin tarkoittanut vain imaista uhrinsa typötyhjiin omiin tarpeisiinsa, ei sitä voi millään ilveellä tulkita uhrin viaksi. Siis tätä rakastumistakaan, sillä se on uhrille vilpitön kokemus. Ei seurustelusuhteen aloittaminen itsessään ole tyhmää, väärin tai naiivia.

◈ Joten on uhrin mielenterveyden, tervehtymisen ja itsenäistymisen vuoksi hyvin keskeistä lopettaa jankuttamasta itselleen, että "koska olen sellainen ja sellainen, mulle kävi näin".

◈ Jotta jatkossa voi väistellä narsistin pyydykset ja nuolet, on paikallaan paikantaa oman sisimpänsä rakenteiden seinien aukot, joista päivä paistaa läpi, ja ehjätä ne - jotta toksisten ihmisten teennäisyys, maireus, utopiat, fantasiat ja valheet näkyvät puolestaan läpi. Näin astuu estradille intuitio. Nenä alkaa rekisteröidä omatunnottomuuden hajun.

◈ Toisinaan epäaitouden tunnistaa välittömästi, joskus tilannetta täytyy tutkailla jonkin aikaa, jotta uuden tuttavuuden kokonaiskuva alkaa hahmottua. Etenkin piilonarsistien kohdalla voi totuuden esiintulo odotuttaa hetken itseään; kyse ei ole uhrin harjaantumattomuudesta, vaan piilonarsistin petollisuudesta. Tämä tosiasia opettaakin meitä olemaan luottamuksen ja avoimuuden kanssa viisaita, sillä niiden on tarkoitus rakentua hiljalleen, ei ensimmäisten kahvitreffien aikana.

◈ Yhteenvetona todettakoon siis, että omat piirteeni, ominaisuuteni, diagnoosini sekä normaali tahtoni ja kykyni panostaa ihmissuhteisiin eivät anna kenellekään oikeutta rikkoa minua. Minun ei tarvitse muuttua, parantua, olla toisenlainen välttyäkseni pahoinpitelyltä. En ole myöskään narsistimagneetti - vaan narsistit ovat magneetteja tasan niin kauan kunnes hajuaistini terästäytyy. Se tapahtuu narsismitietouden, tervehtymisen ja itsetuntemuksen kautta. ❐

___________________________________________


◈ Löydät kaikki videot TÄÄLTÄ >>
◈ Löydät FB-sivuston
TÄÄLTÄ >>  
Blogin kuva: @karolinagrabowska @pexels