Prinssi- ja prinsessasatuilua. (p)

20.05.2021

❖ Narsistin kanssa prinssi- ja prinsessasadut menevät nurinkurin; romantiikkaa, auvoisuutta ja 7. taivasta ei seuraakaan 'happy end' vaan outo todellisuus. Narsistiprinssistä/-prinsessasta tuleekin sammakko, tarina saa ruman käänteen.

❖ Surullista on se, että juuri tuo suhteen alun satuilu onnistui sitouttamaan uhrin narsistiin tunnetasolla niin syvästi, että moni-ilmeisen väkivallan keskellä ja usein pitkän aikaa suhteen jälkeenkin uhri on vakuuttunut yhä rakastavansa sammakkoprinssiään/-prinsessaansa.

❖ Todellisuudessa rakkaus on muuttanut luonnettaan: se on nimeltänsä traumaside.

❖ Narsistin kanssahan käy niin, että rakkauspommituksen vaikutuksesta uhri lataa suhteeseen kaikkensa; hän uskoo myös sen toisen tekevän samoin, sillä osaahan narsisti kaikki rakastavan ihmisen eleet ja vinkeet, Orcar-palkinnon arvoisesti.

❖ Uhri uskoo kohdanneensa sielunkumppanin, jotain sellaista, 'ettei koskaan aikaisemmin' - sydän kokee suorastaan syvää kiitollisuutta elämälle: on menossa saduista se kaunein.

❖ Uhrin puolelta tunne on aitoa rakkautta - uskoa siihen, että suhde olisi vastavuoroinen, yhteisen hyvän rakentamista. Siksi uhri elää todeksi rakastamisen määritelmän: "rakkaus on huomion antamista, hyväksyntää, arvostusta, hellyyttä ja vapautta".

❖ Ja jotta uhri pysyy tässä mielentilassa eli tavoittelee suhteen alun taivasta, viljelee narsisti suhteen edetessä, erimuotoisen väkivallan lomaan, ihanuuksien ihmemaatunnelmaa, jolloin uhri vakuuttuu: "me ollaan niin me, satumme on yhä totta!".

❖ Narsisti riisuu uhrinsa pala kerrallaan tämän omasta persoonasta, runnoo uhriin alennustilaminän, jonka harteilla on hirvittävää syyllisyyttä, häpeää ja mitättömyyttä.

❖ Paradoksaalista kylläkin, nämä tunnelmat eivät herätä useinkaan uhria näkemään väkivaltaa väkivaltana, vaan päinvastoin ajaa uhrin laittamaan entistäkin raivokkaammin kaikkensa peliin, jotta se satutaivas olisi jälleen tavoitettavissa.

❖ Uhri on päätynyt rakkaudella kaupankäyntiin, jotta saisi narsistin jälleen rakastumaan itseensä.

❖ Tyly totuus: kyse ei siis ole enää rakkaudesta, vaan riippuvuudesta, tarvitsevuudesta, addiktiosta, Tukholma-syndroomasta eli traumasiteestä. Tämän tosiasian kohtaaminen on kaikessa kivuliaisuudessaan äärimmäisen tärkeää, jotta itsensä eriyttäminen pahoinpitelijästä voi alkaa. Ja jotta ymmärtää, että on pahoinpitelyn uhri. Jotta ymmärtää, mistä on tarve eheytyä.

❖ Narsistisen suhteen jälkeen olen eräänkin kerran itkenyt sitä, että 'en voi enää koskaan rakastaa ketään kuten rakastin narsistia' - mutta kun olen oikein analysoinut 'rakkauttani' ja nimennyt sen totuudenmukaisesti traumasiteeksi, olen voinut huojentua, sillä 'minun ei tarvitse enää koskaan rakastaa ketään kuten rakastin narsistia'. Voi, mikä taakka sydämeltä onkaan pudonnut!

❖ Itsensä rakastaminen on kliseinen aihe, mutta silti niin oleellinen. Se ei ole itserakkautta, toisia ihmisiä syrjäyttävää oman navan tuijottelua, vaan levollista ymmärrystä siitä, että aikuinen tasavertainen ihmissuhde edellyttää molempien aitoa panostusta ja halua 'antaa huomiota, hyväksyntää, arvostusta, hellyyttä ja vapautta' - ja muuttuessaan yksisuuntaiseksi dynamiikka on tuhoisaa, pahimmillaan orjuuttavaa.

❖ Tämä ajatushan johdattelee meidät myös tämän äärelle: jotta itse voimme narsistisen suhteen jälkeen antaa tuota rakkautta toiselle, on tarpeen korjata saadut vauriot, sillä käsittelemätön trauma tekee meistä tarvitsevan, joka hakeutuu herkästi uuteen narsistiseen illuusioihmissuhteeseen tai imee toiset ihmiset kuin tyhjiin. Jos edellytämme, että uusi kumppani ehjää sen, mitä joku toinen rikkoi, asetamme suhteelle aikamoisen vaatimuksen, jonka alla rakkauden on haasteellista kasvaa vastavuoroiseksi. Tilanne voi muistuttaa ennemminkin potilas-hoitaja-suhdetta tai vanhempi-lapsi-asetelmaa.

❖ Tämän vuoksi haluan jälleen kerran kannustaa meitä ottamaan vastuuta omasta tervehtymisestä, ettemme kantaisi menneisyyden taakkoja mukanamme ja valitsisi uudelleen 'väärää' kumppania tai ettemme kippaisi niitä niihin osattomien reppuun.

❖ Kiire, hyväksynnän ostaminen ja huutava rakkauden nälkä on epäterve suhteen kivijalka. Mieluummin: itsetuntemus, sisältäpäin ohjautuvuus ja rakastamisen vapaus. ❐

____________________________________________ 


◈ Löydät kaikki videot TÄÄLTÄ >>
◈ Löydät FB-sivuston TÄÄLTÄ >> 

Blogin kuva: @susannejutzeler @pexel
s