Pyyteetön rakkaus?

17.03.2021

◈ Paljon ylistetään pyyteetöntä rakkautta. Ja kyllä se runolliselta kuulostaakin.

◈ Synonyymit sanalle pyyteetön: aulis, altis, epäitsekäs, omaa etua tai hyötyä tavoittelematon, puhdas, vilpitön, jalo, uhrautuvainen.

◈ Edelleen kuulostaa runolliselta, etenkin, jos ihmissuhteissa molemmilla olisi sama näkemys ja tahtotaso.

◈ Mutta mutta. Matkaan tulee mutkia monestakin syystä, tässä niistä kaksi:
➣ olemme kaikki keskeneräisiä, epätäydellisiä
➣ joukossamme on omatunnottomia väärinkäyttäjiä.

◈ Onkohan rakkauden rima nyt siis hieman liian korkealla, petaako pyyteettömyysvaatimus tietä pettymyksille, alamittaisuudelle, hyväksikäytölle ja murtumisille..?

◈ Henkilökohtaisesti olen joutunut pyyteettömyyskriisiin, omien kokemusteni valossa siinä on paljon solmukohtia.

◈ En silti pidä tavoiteltavana itserakkauden kuorruttamaa hyötykäyttöäkään, ei ei! Miksi pitäisikään ampaista äärimmäisyydestä toiseen?

◈ Omalla kohdallani olen todennut aikaisemman pyyteettömyyteni parisuhteissani ollut merkki keskenkasvuisuudesta, lapsellisuudesta, itseäni vastaan toimivasta naiiviudesta - jotka kumpuavat turvattomuudesta.

◈ Mukaan on sekoittunut tiedostamatonta kaupankäyntiä: miellyttämällä muita itseni kustannuksella olen varmistellut paikkani edes tarakalla.

◈ Takaraivossa ovat kirkuneet juuri nuo 'aulis, altis, epäitsekäs, omaa etua tai hyötyä tavoittelematon, puhdas, vilpitön, jalo, uhrautuvainen' -synonyymit, enkä ole tuolloin osannut tehdä havaintoja oikeasta elämästä, siitä, että en ole uskaltanut asettaa omia rajojani - jolloin olen ollut pahoinpitelyn mahdollistaja. En syyllinen, vaan mahdollistaja.

◈ Yksi teema eheytymisen tiellä on ollut aikuiseksi kasvaminen sekä henkisesti että tunnetasolla.

◈ Olen alkanut suhtautua vastaantulijoihin neutraalisti; en kyräillen, mutta en myöskään päätäpahkaaluottaen - ennemminkin: mahdollisuuden antaen.

◈ Se liittyy siihen, että ymmärrän olevani raadollinen, joten tarvitsen armoa toisilta ihmisiltä; myös muut ovat raadollisia, ja minulla on optio olla heille armollinen.

◈ Tämä antaa 'pyyteettömyydelle' eri lähestymiskulman: olen vapaa rakastamaan ja muut ovat vapaita rakastamaan minua. En etsi jokaisesta tapaamistani ihmisistä hyväksyjää ja/tai eheyttäjää, vaan vastavuoroisuutta. Jos kaksi ihmistä laukaisevat toisissaan saman keskeneräisyyden valjastaman tahtotason, syntyy mätsi.

◈ Se keskeneräisyys tarkoittaa muun muassa sitä, että emme osaa olla 24/7 toisiamme huomioivia, emme osaa alati matkata toisen saappaissa, emme voi lukea toistemme ajatuksia - joten meillä on vastuu kertoa toisillemme omista tarpeistamme, toiveistamme, sisäisestä nälästämme - eikä se ole itsekästä oman edun hakemista sen totutussa merkityksessä, vaan itsensä näkyväksi tekemistä ja vastapuolen auttamista törmäyskurssilla, jo ennakoivastikin.

◈ Omassa mielessäni itsensä rakastaminen sisältää siis sekä luvan että velvollisuuden seistä itseni takana siten, että ymmärrän toisillakin olevan tämän saman luvan ja velvollisuuden. Jos osaa rakastaa itseään, voi olla iloksi toisillekin - ja päinvastoin.

◈ Jos dynamiikka kallistuu yksisuuntaiseksi tieksi, ilmassa ovat vaaran merkit. Omalla kohdallani yksipuolinen pyyteettömyys on epäinhimillinen ansa, joten en liputa sen puolesta. ❐

____________________________________________ 


◈ Löydät kaikki videot TÄÄLTÄ >>
◈ Löydät FB-sivuston
TÄÄLTÄ >>  
Blogin kuva: @mikhalnilov @pexels