Pimeässä teatterissa. (p)

28.07.2021

❖ Kuvittele itsesi rikkumattoman pimeyden keskelle. Kaikkialla vain uhkaavaa, kuolettavan painavaa mustaa. Minnekään et uskalla kävellä, koska joka ilmansuunnassa on vain mustaa.

❖ Kuvittele sitten silmiisi pienen pieni valonkajo, joka rikkoo kaiken sen mustan. Mielesi syrjäyttää mustan ja ripustautuu tuohon valoon - sydän sykähtää toivosta. Nyt tiedät, mitä on toivonkipinä.

❖ Lohtuun kelpaa vallan hyvin mikä tahansa valo - epävakaa kaasuvalokin, jota joku toinen sääntelee. Ei sen väliä, kunhan saat valoa. Teet kaikkesi, kunhan saat valoa.

❖ Tähän narsisti luottaakin. Tämä on narsistin metodi: hän sytyttää kaasuvalonsa elämääsi antaen nimenomaan sisimpäsi pimeimpään kohtaan valoa, kaasuvaloa täpöillä. Tuota valoa kohden sydän ojentautuu, sillä siinä valossa on ihmisen hyvä olla. Kunnes narsisti alkaa säännöstellä mielivaltaisesti mustaa ja valkoista. Hän on silmissäsi yhtäaikaa pahantekijä ja vapahtaja. Olet sairaalla tavalla riippuvainen hänestä, olet traumasiteessä.

❖ Enää et edes odota päivänvaloa, vaan tyydyt odottamaan niitä hetkiä, kun saat nähdä pikkiriikkisen valon, jonka joku toinen sinulle suo, jos hyvin käy. Rima valon määrän suhteen putoaa siis olemattomiin.

◆ "Kyllä hän rakastaa mua, onhan hän moneen kertaan itse tarjoutunut hakemaan mut töistä." -Sanna
◆ "Laitoin valkoviinin jääkaappiin, ja hän kehui mua fiksuksi. Kyllä hän rakastaa mua." -Kirsi

❖ Tällä tavoin narsisti on horjuttanut todellisuudentajuasi. Et ymmärrä katsoa ympärillesi huomataksesi, että itse asiassa olet elokuvateatterissa, jonka valkokankaalla pyörii narsistin tuottama elokuva, joka on imaissut sinut sisäänsä. Elokuva pimeydestä ja kaasuvalosta tuntuu todelta.

❖ Ja se estää sinua ymmärtämästä, että koko tarina on narsistin käsikirjoitusta ja ohjausta. Pimeässä teatterissa valkokankaan tapahtumat ja valo koukuttavat. Sisimmässä on toivo: tulossa on taatusti happy end, niin minulle on luvattu! Taatusti kaikki päättyy siihen alun valontulvaan!

❖ Kestää surullisen kauan ennen kuin tulee ymmärtäneeksi, että kyse on keksitystä kertomuksesta, ei todellisuudesta. Ja että voisit nousta ja kävellä teatterista ulos päivänvaloon. Tai vaikka tulisi todenneeksi, että se kaikki oli elokuvaa, silti kutsu takaisin uuteen mukaansa tempaavaan elokuvanäytökseen kiehtoo. Sillä tällä kertaa ohjaaja lupaa, että elokuva päättyy hyvin. Jälleen kerran, ties monennenko kerran.

❖ Kuinka päästä lopullisesti eroon narsistin pimeästä elokuvateatterista, hänen pimeää uhkuvasta elokuvasta ja kaasuvalon toivosta? Miksi jokin niin synkeä vetää puoleensa?

❖ Voisiko olla tuttuus? Joku muu on aina käsikirjoittanut elämäsi, istuttanut teatteriin ja tempaissut sinut tarinaansa mukaan niin uskottavasti, että olet ollut vakuuttunut: tämä on osani.

❖ Ja vasta narsistin luoma kauhuelokuva alkoi kuristaa kurkkua siinä määrin, että mustan ja valon taistelun keskellä uupunut minäsi heräsi valheellisuuteen ja raahautui viimeisillä voimilla viimeisen kerran ovenkahvaan, todelliseen päivänvaloon.

❖ Kokemus herätti sinut näkemään, että olet ollut tässä tilanteessa useinkin, narsistin elokuva ei ollut ensimmäinen. Olet toistanut samaa kaavaa monta kertaa siirtyessäsi teatterista toiseen siinä toivossa, josko tällä kertaa kokisit sen happy endin.

❖ Vaikka et enää kaipaa takaisin tuohon pimeyteen ja valonnälkään, kokemukset ovat tulleet niin osaksi sinua, että päivänvalo tuntuu pitkän aikaa liian kirkkaalta, vieraalta, pelottavaltakin. Koskaan aikaisemmin et ole käsikirjoittanut elämääsi itse, joten tyhjän paperin tuijottaminen valon tulvassa ahdistaa.

❖ Mutta tuttuus ei enää vakuuta sinua eikä houkuttele palaamaan mustaan, tunkkaiseen elokuvaluolaan.

❖ Tällä kertaa haluat oppia käsikirjoittamaan ja ohjaamaan itse. Ja kieltäytymään tarinasta, jossa valon suo vieras käsi, mielivaltaisesti. Valitset päivänvalon, jossa ymmärrät pimeytesi, annat sille nimen ja kirjoitat sen ulos elokuvastasi, joka on totta. ❐

____________________________________________


➤ Voit kuunnella tämän blogin podcastina 'Narsisti vs. Minä' -kanavalla TÄÄLLÄ >>

🔸
Nämä 'Narsisti vs. Minä' -kanavan (Youtube) esimerkkivideot saattavat kiinnostaa:
Kun uhrin tunneside narsistiin muuttuu Tukholma-syndroomaksi.. >>
Miksi narsistisesta suhteesta on niin vaikea lähteä? >>
Miksi narsistin uhri palaa narsistin luo? (traumaside/addiktio) >>
Miksi narsistinen ihmissuhde on niin musertava? >>
Narsistin uhri & luopumisen tuska ja toivo. >>
Kun narsistin uhri on sisäisesti kuollut.. >>
Narsistin manipulaatio vol2: gaslighting. >>
Narsistin imurointi = traumasiteen kivijalka. >>
Narsistin manipulaatio vol3: rakkauspommitus ja imurointi. >>
Narsistin manipulaatio vol5: musta empatia. >>
Narsistin uhrin manipuloitu rakkaus. >>
Narsistin valhemaailma. >>
Kuinka tulla immuuniksi narsisteille? >>

Narsistin uhri T-risteyksessä: katkeruus vai vapaus? >>


◈ Löydät kaikki videot TÄÄLTÄ >>
◈ Löydät FB-sivuston TÄÄLTÄ >>  
Blogin kuva: @krishchaitu @pexels