Voinko paljastaa narsistin tälle itselleen? (p)

17.07.2022

🔶 'Narsisti vs. Minä' -kanavan (Youtube) seuraaja kysyy: "Voiko narsistille itselleen kertoa/mainita hänen olevan narsisti? Kykeneekö hän ottamaan vastaan tämän kaltaista vihjausta ja tutkiskelemaan itseään ➜ muuttumaan?"

❖ Erittäin houkutteleva ajatus: paljastaa narsisti! Mutta oma suositukseni on, että kannattaa unohtaa ajatus informoida narsistia tämän ongelmasta. Miksi - siksi, että narsistilta puuttuu kyky itseanalyysiin, hänellä ei ole omaatuntoa, hän ei kestä kritiikkiä pienimmissäkään määrin.

❖ Jos narsistille mainitsee, että "Oletko ajatellut olevasi narsisti", on kuin kaivaisi verta omasta nenästään, koska se antaa narsistille oikeuden pyhään vihaan, jollaiseksi hän oman vihansa mieltää. Miksi - siksi, että kyse on narsistisen itsetunnon kolauksesta. Tästä voi koitua isostikin ilmenevää aggressiota tai passiivisaggressiivista kytevää vihanpurkausta. Näkyi reaktio ilmiselvästi tai ei, tämä tunnetila käynnistyy narsistissa, ja tulet siitä tietoiseksi, ellet heti, niin viiveellä.

❖ On oleellista teroittaa itselleen tämä: omatunto ei kehity omatunnottomalle enää aikuisena, joten myöskään itseanalyysi ja palautteenkäsittelytaidot eivät kasva. Omatunto rakentuu lapsena, kun ihmisellä on turvallinen, tervehenkisillä rajoilla asetettu ympäristö olla uhmaikäinen, josta voi asetettujen rajojen avulla kasvaa toisia ihmisiä huomioivaksi. Narsisti puolestaan jäi jostain syystä kapinoivan lapsen tasolle sekä ajatusmaailmaltaan että tunne-elämältään. Hänen peruskivensä ovat viha ja kateus; näiden herättelyyn ei paljoa tarvita - narsistiksi 'paljastaminen' soveltuu siihen erittäin hyvin.

❖ On mahdollista, ja todennäköistä, että narsistin uhri tullaan todistamaan olevansa itse narsisti, sillä narsisti on erittäin vakuuttavan oloinen argumentteinensa, vaikka niissä ei mitään järkeä olisikaan. Narsistin vihaisuus ja kognitiivinen taito manipuloida toisia ihmisiä kokemaan häpeää ja syyllisyyttä ovat omiaan käynnistämään uhrissa kysymyksen: "Olenko MINÄ sittenkin narsisti?". Ja vaikka narsistin vastapropaganda uhrin narsismiudesta ei uhriin uppoaisikaan, niin taatusti käsiin jää epäonnistunut fiilis itsestä ja/tai tilanteen tulehtuneisuudesta. Kaduttaa, että tuli edes aloittaneeksi narsismi-keskustelun, koska koko asia kaatui kuitenkin uhrin päälle. Ja kuten sanottua, se voi lyödä päin kasvoja myöhemmässä vaiheessa.

❖ Jos ihmiseltä puuttuu omatunto eli normaalius suhteessa itsensä keskeneräisyyteen ja toisiin ihmisiin, saattaa narsistiksi vihjailu käynnistää isojakin kostotoimia narsistin päässä; ja narsistihan on valmis satsaamaan kostoon todella paljon aikaa, ajatuksia ja vaivaa. Tämä narsismikeskusteluepisodi on jatkossa erittäin käyttökelpoinen ase uhria vastaan.

❖ Omatunnollisen on vaikea uskoa, että narsistia ei voi ulkopuolinen auttaa ehjäksi, vaikka kuinka haluaisi häntä tukea. Muutokset tapahtuvat aina sisäsyntyisen tarpeen myötä; narsisti ei koe tarvitsevansa muutosta, koska vika on hänen ajatustensa mukaan aina toisissa ihmisissä, ei hänessä.

❖ On siis tärkeä kysyä itseltään: mitä ajattelen saavuttavani sillä, että diagnosoin narsistin tälle itselle, onko todellakin realistista toivoa, että se synnyttäisi jotain hyvää, millä tällaisen olettamuksen perustelen?.

❖ Pitää muistaa, että meille  k a i k i l l e  on todella vaikeaa kohdata kanssaihmisten analyysiä, jotka ilmaistaan tyyliin: "Oletko ajatellut tarvitsevasi apua?" - joten luonnollisestikin etenkin heikolla itsetunnolla varustettu narsisti säpsähtää vihjailusta/kysymyksestä. (Kyllä, sisimmässään kaikki narsistit ovat pelokkaita.)

❖ Jos narsistiksi oletettu ihminen niin sanotusti ottaa onkeen nimenomaan rakentavista keskusteluista liittyen hänen ongelmalliseen asenteeseensa sekä toimiinsa ja alkaa sitoutuneesti työstää itseään, ei hänen alkuperäinen ongelmansa nimi ollut narsismi, vaan jokin muu tunnelukko/vaurio minuudessa. Silloin on toivoa - rehellinen itseanalyysi tuo aina ennen pitkää pysyvää hyvää muutosta mukanaan. ❐

➢ ps. Narsisti voi näytösluonteisesti toki käydä terapiassa (tai narrata käyvänsä), ehdottaa sitä itsekin joko omalla kohdallaan tai yhdessä uhrin kanssa, mutta siinä on aina koira haudattuna. Tästä aiheesta lisää 'Älä mene narsistin kanssa pariterapiaan!' -videolla >>    

✏️ Löydät 'Narsismi pähkinänkuoressa' -artikkelitekstin tältä sivustolta TÄÄLTÄ >>
📣  Voit kuunnella saman podcastina TÄÄLLÄ >>

__________________________________________

◈ Löydät kaikki videot TÄÄLTÄ >>
◈ Löydät FB-sivuston
TÄÄLTÄ >>
Blogin kuva: @gustavofring @pexels